Prosječan građanin Crne Gore unosi više nego duplo soli od predviđene mjere - Volim Podgoricu

Prosječan građanin Crne Gore unosi više nego duplo soli od predviđene mjere

Oko 2,5 miliona smrtnih slučajeva u svijetu može da se smanji na godišnjem nivou u slučaju smanjenja unosa količine soli do dozvoljene granice. Iako Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje unos oko pet grama soli na dnevnom nivou, građani Crne Gore unose više nego duplo soli – 11,6 grama, rezultati su danas objavljenog istraživanja.

Povećan unos soli putem hrane, jedan je od glavnih razloga povećanog krvnog pritiska, poruka je zdravstvenih radnika.

Unos soli posebno se ogleda kroz konzumaciju hljeba i pekarskih proizvoda, sira, mesa, raznih supa i gotovih jela.

Doktor Miro Knežević iz Ministarstva zdravlja Crne Gore kazao je da 2,5 miliona smrtnih slučajeva u svijetu može da se smanji na godišnjem nivou u slučaju smanjenja unosa količine soli do dozvoljene granice.

“Prosječan građanin Crne Gore konzumira duplo više količina soli nego li je potrebno, pokazali su rezultati istraživanja”, rekao je Knežević, javlja Anadolija.

Istraživanje o dnevnom unosu soli koje je sprovela Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pokazuje da prosječan građanin Crne Gore unosi 11,6 grama dnevno soli. Preporuka SZO je unos pet grama soli dnevno.

2018072023154788635799559WebFoto: Anadolija

Mina Brajović, šefica kancelarije SZO za Crnu Goru, poručila je da 89 odsto svih smrtnih slučajeva u Evropi je uzrokovano hroničnim oboljenjima.

“Prekomjereni unos soli dovodi do pojave hipertenzije. Smanjenje prosječnog unosa soli do 30 odsto do 2025. godine je prepoznat kao jedan od devet ciljeva na globalnom nivou. Donedavno, Turska je bila vodeća kada je u pitanju dnevni unos soli. U Crnoj Gori, prosječan muškarac konzumira skoro 14 grama soli dnevno, a prosječan unos soli u Crnoj Gri je 11,6 grama, što je više nego duplo od dozvoljenog”, kazala je Brajović.

Ekspert SZO Franćesko Kapućo kazao je da ako se smanji unos soli, doći će i do smanjenja krvnog pritiska.

“Ako smanjimo unos soli na pet grama, doći će do smanjenja moždanih udara za nekih 20 odsto”, kazao je Capućo.

On je istakao da su hljeb, sir, gotova jela, čips i supe, hrana koja je odgovorna za povećan unos soli.

Istraživanje o dnevnom unosu soli je sprovedeno u periodu od 15. septembra do 15. decembra 2017. godine na uzorku od 1.008 ispitanika.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com