TRAŽITE POSAO? Hrvatskoj fale ČISTAČICE, plata 1.300 eura!

Nedostatak radne snage sve je izraženiji na hrvatskom primorju, a mediji pišu da vlada pravi rat za čistačicama.

Najveći problem poslovanja ovogodišnje hrvatske turističke sezone doći će do izražaja u idućih pet nedjelja najintenzivnijeg dijela turističke sezone, piše “Slobodna Dalmacija”.

Sindikat turizma Hrvatske procjenjuje da će u tom razdoblju u različitim djelatnostima ugostiteljsko-turističkih usluga nedostajati oko 10.000 radnika.

Tu činjenicu potvrđuju svakodnevni oglasi i potraga za radnicima koji ne jenjavaju ni u drugoj polovini jula.

Jedan iznajmljivač sa Hvara priča kako za čišćenje pet apartmana između smjene gostiju plaća radnici 10.000 kuna mjesečno (više od 1.300 eura), a splitski iznajmljivači održavanje tri do pet apartmana plaćaju od sedam do deset hiljada kuna (940-1.350 eura).

“Dobijamo sa terena informacije iz velikih hotelsko-turističkih kuća koje slabije plaćaju svoje radnike da sobarice više ne žele da rade za 3.500 do 4.000 kuna (470 do 540 eura), nego daju otkaz i idu da čiste apartmane. Kažu da im je tu zarada veća, ali to nije stalni posao i nema plaćanja penzijskog i zdravstvenog doprinosa. No, mlađi ljudi ne misle o tome, idu tamo gdje im je bolje plaćeno, a to je loše za kvalitet usluge”, kaže Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma Hrvatske.

Broj registrirovanih objekata u hrvatskim domaćinstvima ove godine je porastao za 14,3 odsto, a broj kreveta u njima veći je za oko 57.000. Sve te stanove i apartmane trebalo bi čistiti i održavati i po nekoliko puta nedjeljno, jer se gosti sve kraće zadržavaju na jednom mjestu. Zato su cijene takvog rada u širokom rasponu od 50 kuna (6,7 eura) za mali apartman u gradu do čak 400 kuna (54 eura) za veće apartmane na ostrvima.

Sobodna Dalmacija

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close