UCG: Radusinović iznio niz neistinitih i zlonamjernih navoda - Volim Podgoricu

UCG: Radusinović iznio niz neistinitih i zlonamjernih navoda 

Univerzitet Crne Gore reagovao je na izjavu profesora Elektrotehničkog fakulteta UCG Igora Radusinovića objavljenu juče u Pobjedinom tekstu “Radusinović: Još jedna blamaža Univerziteta.
Reagovanje prenosimo u cjelini.

“Na prvi interni konkurs za predmet o kojemu je bila riječ se nije javio ni jedan kandidat. Stoga je animiran mlađi stručan kadar da pomogne u izvođenju nastave. Međutim u ponovljenom konkursu, čija je svrha bila da se angažuje više mladih saradnika sa titulom doktor nauka, prijavio se i profesor Radusinović. Nakon uvida u njegovo opterećenje od 23 časa usvojeno planom angažovanja od strane Senata (nastavna norma je osam), postao je upitan motiv tog naknadnog javljanja na koji su upozoravale kolege sa istog fakulteta, uz gorak osjećaj ličnog animoziteta kojeg Radusinović unosi prema mlađem kandidatu.

Pogotovo činjenica da je uobičajeno da se na Univerzitetu Crne Gore vrši preraspodjela opterećenja prilikom angažovanja, pojačava prethodno izrečeni utisak. Ističemo i činjenicu da je sadržaj ovog predmeta sastavljao profesor ETF-a koji je uputio dopis Vijeću i rektoru da pomenuti sadržaj nema nikakve veze sa disciplinama koje izvodi profesor Radusinović. Na taj dopis, Radusinović nije uopšte reagovao tako da se moglo zaključiti da je prihvatio argumentaciju.

Odluka Vijeća Elektrotehničkog fakulteta o angažovanju nastavnika je sporna, jer sjednica Vijeća nije organizovana u skladu sa poslovnikom, na šta nam je pisanim putem ukazao veliki broj uglednih redovnih profesora sa ETF-a, članova Vijeća. Već duži vremenski period dobijamo upozorenja od zaposlenih sa ETFa da je takav način rada postao manir, te da se tome mora stati na kraj. Najiskusniji i najreferentniji ljudi sa ovog fakulteta pišu i žale se na niz nezakonitosti, na netransparentnost rada Vijeća i uprave Fakulteta, te da bi zaštitili profesionalni integritet ne učestvuju u radu istog već duži vremenski period. Istovremeno jedini odgovor rukovodstva Fakulteta na to je izigravanje žrtvi u javnosti.

Takođe, što se tiče angažovanja saradnika sa doktoratom, prije svega moramo skrenuti pažnju na nečuveno, nekorektno i neprofesionalno iznošenje ličnih podataka u javnosti (za koje on kao profesor ima privilegovani pristup) te njihovo zlonamjerno i manipulativno tumačenje, što je zabranjeno po Zakonu o zaštiti ličnih podataka.

S druge strane, radi informisanja javnosti, pomenuti saradnik ima odlične rezultate (po kriterijumima Radusinovića ima reference i za redovnog profesora). Uzgred, vrlo je zabrinjavajući manir da kod ovog kandidata analizira uspjehe u disciplinama koje on nikada nije ni slušao na Elektrotehničkom fakultetu. Dobro bi bilo da Radusinović pokaže javnosti sa kakvim referencama iz računarskih mreža se birao u zvanje docenta. Očito mu je tada neko dao šansu da se počne graditi kroz tu disciplinu, pri čemu je tadašnje rukovodstvo, procjenjujući da ne može da se nosi sa time, dodijelilo Igoru Radusinoviću laboranta sa ETF-a za stručni nadzor, obuku i pomoć u radu.

Već duži vremenski period profesor Radusinović u medijima iznosi niz neistinitih i zlonamjernih navoda u vezi akademskih pitanja na UCG. Smatrali smo da se navedene stvari mogu riješiti unutar samog Univerziteta, uz poštovanje mišljenja svakog pojedinca i autonomije Univerziteta. Nažalost to u ovom slučaju nije bilo moguće.”

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com