Irinej se neće izviniti Đukanoviću - Volim Podgoricu

Irinej se neće izviniti Đukanoviću

Patrijarh srpski Irinej neće se izviniti Crnoj Gori zbog svoje izjave o položaju u kome se tamo nalaze srpski narod i crkva.

Poslije bure koju je izazvala patrijarhova tvrdnja da je status Srba u Crnoj Gori nalik onom u NDH, ovo je “Novostima” u utorak rečeno u Patrijaršiji u Beogradu.

Time je odgovoreno i predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, koji je javno pozvao patrijarha da demantuje svoje riječi.

U sjedištu SPC nezvanično pojašnjavaju da je poglavar SPC želio da naglasi diskriminaciju Srba i Mitropolije crnogorsko-primorske, koju zvanično sprovodi crnogorska država.

Najviše sporova izazvao je patrijarhov odgovor novinaru podgoričkog “Dana” na pitanje s kojom bi istorijskom epohom uporedio položaj Srba u Crnoj Gori.

“Uporedio bih ga sa položajem Srba u Hrvatskoj, u doba NDH. Neprijateljstvo u Crnoj Gori nije kao ono koje je bilo kod ustaša, ali mržnja u narodu postoji. Sigurno da to čine oni koji ne žele dobro ni Srbiji ni Crnoj Gori”,  rekao je Irinej.

Crnogorski premijer Duško Marković juče je kazao da je patrijarh zloupotrebio gostoprimstvo u Crnoj Gori, a njegov istup doveo u vezu sa crkvenim protivljenjem pristupanju Crne Gore NATO.

Novosti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com