Dan kada se srpska zastava vijorila nad Bijelom kućom - Volim Podgoricu

Dan kada se srpska zastava vijorila nad Bijelom kućom

Na današnji dan prije ravno 100 godina, na četvrtu godišnjicu početka Prvog svjetskog rata, u Sjedinjenim Američkim Državama obilježen je “Srpski dan”, a srpska zastava se prvi put zavijorila nad Bijelom kućom, čime je Srbiji odata počast za doprinos i žrtve u tom ratu.

Visoki americki zvaničnici, na čelu sa predsjednikom Vudroom Vilsonom i državnim sekretarom Robertom Lensingom, izrazili su tada postovanje prema borbi srpskog naroda, a srpska trobojka je podignuta iznad Bijele kuće kao i na svim zgradama javnih institucija u Vašingtonu u čast posvećenosti srpskog naroda vrijednostima koje dvije zemlje cijene.

Predsjednik Vilson je, 28. jula 1918, na četvrtu godišnjicu objave rata Austrougarske Srbiji, izdao saopštenje o tome američkom narodu koje je pročitano u crkvama širom zemlje i objavljeno u skoro svim uticajnim dnevnim novinama.

Lensing je tada rekao da je hrabri srpski narod “žrtvovao sve za slobodu i nezavisnost”.

Ideja za obilježavanje “Srpskog dana” potekla je od tadašnjeg srpskog poslanika u SAD Ljubomira Mihailovića, o čemu svjedoči njegova prepiska sa drugim pomoćnikom državnog sekretara Vilijamom Filipsom.

Mihailović je, naime, 1. juna 1918. godine uputio taj prijedlog u pismu Filipsu u kojem je objasnio da je “28. jul datum kada su Centralne sile proglasile rat civilizovanom svetu”, a Filips mu je odgovorio već poslije pet dana rekavši da je predsjednik impresioniran predlogom vezanim za 28. jul.

Mihailović je potom o svojoj inicijativi obavijestio srpsku vladu na Krfu.

Vjeruje se da je na pozitivan stav americkog predsjednika prema Srbima uticalo i poznanstvo sa velikim naučnikom Mihajlom Pupinom koji mu je bio lični prijatelj, a u to vrijeme je bio naučnik svjetskog glasa koji je živio i radio u SAD.

Od samog početka rata, veliki dio građana SAD je pokazivao simpatije i podršku prema srpskom narodu, a tokom prve tri godine najvećeg vojnog sukoba u svijetu do tada, velike količine novca i hiljade tona humanitarne pomoći stizale su iz SAD srpskim građanima.

Na to podsjeća i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat, koji u autorskom tekstu za današnju “Politiku” navodi da su tokom 1914-1916. godine, SAD obezbijedile ogromnu finansijsku pomoć i hiljade tona humanitarne pomoći srpskom narodu.

“Obezbijedili su novac za hranu, sjeme za setvu, poljoprivredno oruđe, lijek protiv tifusa, kao i pomoć u transportu i hrani za izbjeglice. Amerikanci srpskog porijekla takođe su se borili zajedno sa Srbijom, a američki ljekari i medicinske sestre dolazili su da liječe bolesne i ranjene”, podsjetio je ambasador.

Pupin i Tesla, naglasio je Skat, nisu samo izuzetno doprinijeli Srbiji i Americi, već i čitavom čovječanstvu.

“I u tome nisu sami. Srbi su obogatili američku i druge kulture u praktično svim oblastima. Naučnici, istraživači, inženjeri, akademici, razni umjetnici, sportisti – spisak poznatih Srba u američkoj i svjetskoj istoriji dugačak je i impresivan”, zaključio je američki ambasador.

Američka ambasada je u “Politici”, povodom 100 godina od podizanja zastave Srbije iznad Bijele kuće, takođe objavila oglas, s porukom: “Dva naroda. Dvije zastave. Jedan datum”.

“Mihajlo Pupin je bio počasni konzul Srbije u Americi i prijatelj predsjednika Sjedinjenih Država Vudroa Vilsona. Zahvaljujući njemu, 28. jula 1918. prvi put u istoriji iznad Bijele kuće je podignuta zastava Srbije u slavu herojstva njenog naroda. Vi ste zemlja koja je svijetu dala Mihajla Pupina. Vi ste zemlja velilkih ljudi i njihovih djela”, navodi se u oglasu.

Oglas krase slike Vilsona i Pupina, dok se u pozadini vide zastave SAD i Srbije kako se vijore nad Bijelom kućom.

Inače, čast da se neka neamerička zastava nađe na Bijeloj kući pripala je još samo Francuskoj, 1920. godine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com