Crnogorski jezik u Vrbasu do kraja septembra? - Volim Podgoricu

Crnogorski jezik u Vrbasu do kraja septembra?

Crnogorska partija očekuje da će opština Vrbas ispuniti svoju zakonsku obavezu i najkasnije do 28. septembra ove godine, uvesti u rаvnоprаvnu službеnu upоtrеbu i crnogorski jezik, saopšteno je iz Crnogorske partije portalu Antena M.

Pravni tim Crnogorske partije uputio je pismo predsjedniku opštine Vrbas Milanu Glušcu u kojem ga obavještava da je u usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma dodatno pojačana imperativna norma za lokalne samouprave.

“Tako Član 11. stav 2. Zakona sada glasi:
Jedinica lokalne samouprave će obavezno svojim statutom uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15% prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva, najkasnije u roku od 90 dana od dana utvrđivanja zakonom propisanih uslova,” navode iz Crnogorske.

 

U opštini Vrbas, po posljednjem popisu, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5% od ukupnog broja stanovnika opštine.

“Imajući u vidu da je Zakon stupio na snagu 28. juna Crnogorska partija očekuje da će opština Vrbas ispuniti svoju zakonsku obavezu i u roku od 90 dana, najkasnije do 28. septembra ove godine, uvesti u rаvnоprаvnu službеnu upоtrеbu, pоrеd srpskоg, mаđаrskоg i rusinskоg јеzikа i njihоvih pisаmа, i crnоgоrski јеzik i pismо.

Samo dvije opštine u Republici Srbiji ispunjavaju zakonom propisane uslove za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu. Pored opštine Vrbas to je i opština Mali Iđoš, u kojoj je crnogorski jezik uveden 2010. godine na zahtjev Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, glasovima odbornika Saveza vojvođanskih Mađara i Crnogorske partije,” naveli su oni.

(Antena M)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com