U RTCG višak 250 radnika, zaposlene i cijele familije - Volim Podgoricu

U RTCG višak 250 radnika, zaposlene i cijele familije

Od 717 zaposlenih u Radio televiziji Crne Gore čak 250 je višak, zbog čega dvije trećine ukupnih prihoda Javnog servisa odlazi na plate i honorare, saopšteno je na današnjoj sjednici Savjeta RTCG, na kojoj je razmatrano finansijsko poslovanje ove kuće.

Kao posebno zabrinjavajući izdvojen je podatak da u Javnom servisu među zaposlenima postoji 156 najbližih srodnika.

Savjet je usvojio finansijski izvještaj za prva tri mjeseca ove godine i programsko produkcionih plan. Ovim planom predviđeno je emitovanje više serijala, koji za temu imaju crnogorsku istoriju i identitet.

Javni servis je u prva tri mjeseca ove godine zaradio oko 350.000 eura i trenutno ima stabilne prihode. Problem je, međutim, što dvije trećine ukupnih prihoda ide na plate i honorare velikog broja zaposlenih, što utiče na visinu njihovih zarada, ocijenjeno je na sjednici Savjeta RTCG.

“70 odsto sredstava ide na plate i honorare, ali mora da ide 50, najviše 51 odsto. Ova kuća ima 250 ljudi viška. To je veliki problem koji mora se rješavati jedino na taj način, brižljivo, analizom rada svakog pojedinca u kući”, rekao je v.d. direktora RTCG Božidar Šundić.

Prema riječima Valentine Šćekić, pomoćnice generalnog direktora na dan 31. marta 2018. godine broj zaposlenih u RTCG bio je 717, od čega na neodređeno 714 i tri na određeno.

“Imamo visoko učešće troškova ličnih primanja u ukupnim troškovima, ali na drugoj strani imamo prosječnu neto zaradu zaposlenog u Javnom servisu koja je ispod državnog prosjeka”, naglasila je ona.

Rad Javnog servisa, ističu iz uprave, posebno otežavaju i rođačke veze među zaposlenima.

“Tražio sam od ljudskih resursa da mi dostavi spisak u Radio-televiziji Crne Gore, srodnost prvo koljeno. Ni manje, ni više, nego 156 veza. Recite vi meni ko će rukovoditi u takvoj kompaniji, gde radi otac, žena, sin i ćerka, gdje rade dva brata i žena”, istakao je Šundić.

Na sjednici je najavljena i sistematizacija broja zaposlenih, uz podršku Vlade, a cijeli proces će prema Šundićevim riječima koštati oko dva miliona eura.

Osim o finansijskom bilo je riječi o programskom planu za ovu godinu. Plan su podržala četiri člana, a bio je uzdržan bivši predsjednik Savjeta Vladimir Pavićević.

Najveće prepreke u realizaciji zacrtane sheme novo rukovodstvo vidi u neizvjesnosti u vrhu kuće i slabim novinarskim kapacitetima.

TV Vijesti/Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com