Država vratila stan Ivanu Popoviću, šuri Miloša Marovića - Volim Podgoricu

Država vratila stan Ivanu Popoviću, šuri Miloša Marovića

Viši sud u Podgorici ukinuo je zabranu raspolaganja nepokretnom imovinom Budvanina Ivana Popovića, šure Miloša Marovića, sina Svetozara Marovića nekadašnjeg potpredsjednika DPS-a, osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe.

 

Radi se o stanu od 52 kvadrata, koji se nalazi u Budvi, a bio je pod teretom privremene zabrane raspolaganja Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), kao imovina navodno stečena kriminalom, piše Dan.

Viši sud je rješenje Kri-S. br.51/17 donio 12. aprila ove godine, kojom je ukinuta privremena mjera sa Popovićevog stana. Dan je pokušao na zvaničnom sajtu crnogorskih sudova da pronađe rješenje, međutim, u listi objavljenih odluka suda u Podgorici nije ga bilo moguće pronaći.

U novembru prošle godine, pred vijećem predsjednika Višeg suda Borisa Savića, održano je pripremno ročište za trajno oduzimanje imovine Popoviću, Milošu Maroviću i njegovoj supruzi Tamari Popović Marović.

Branilac Ivana Popovića, advokat Nikola Kavedžić, tada je Višem sudu dostavio dokaze da je Popović imovinu stekao novcem dobijenim na svadbi, kreditima koji su podizali njegovi roditelji, isplatama osiguranja i novčane pomoći iz Opštine Budva… S obzirom na to daje Viši sud u aprilu ove godine donio odluku o ukidanju privremene zabrane raspolaganja sa njegove imovine, sud je najvjerovatnije uvažio navode da je stan kupljen od novca dobijenog na svadbi i od podignutih kredita.

Specijalno državno tužilaštvo tražilo je u novembru prošle godine od suda da se trajno oduzme i trećina jedne od zgrada u Tivtu, koja se povezuje sa suprugom Miloša Marovića.

Advokat Kavedžić je tada kazao da Tamara Popović Marović nije vlasnica trećine zgrade u Tivtu, čije je oduzimanje SDT tražilo.

Ona je vlasnica zemljišta istakao je Kavedžić.

Savić je tada odbio predloge Marovićevog branioca advokata Vladimira Marinkova da se ročište odloži, jer “nijesu ispunjene procesne pretpostavke”.

Marinkov je odlaganje tražio jer na zahtjevu koji je dostavljen nije bilo prijemnog pečata Višeg suda.

Marinkov je tada kazao i da je predmet nemoguće voditi, tvrdeći da je krivično djelo za koje je osuđen Marović izvršeno prije nego što je na snagu stupio Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom.

Predsjednik vijeća sudija Boris Savić je dao tada rok od osam dana da specijalni tužitelj Lidija Vukčević dostavi spisak dokaza na osnovu kojih tvrdi da su Budvani imovinu stekli kriminalom.

Drugi branilac Miloša Marovića Dimitrije Dapšević istakao je da će spisak dokaza o porijeklu imovine dostaviti nakon što se upozna sa svim dokazima SDT-a.

Specijalno državno tužilaštvo tražilo je ranije trajno oduzimanje imovine osuđenog člana budvanske kriminalne grupe, njegove supruge i njenog brata. Oduzimanje imovine traženo je na osnovu Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću. Među imovinom čije je trajno oduzimanje traženo nalazio se stan od 480 kvadrata, 10 hiljada m2 zemljišta u Mrćevom polju kod Budve, koji se povezuju sa Milošem Marovićem. Tu je bio i dio stambene zgrade u naselju Kalimanj kod Tivta, za koji je SDT tvrdilo da je Tamare Popović Marović, kao i njen stan u Budvi, površine 52 kvadrata.

Traženo je i da se Popoviću oduzmu dva stana u Budvi, od 52 i 123 kvadrata, poslovni prostor površine 40 kvadrata i garaža od 18 kvadrata.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com