Home / ŽIVOT + / Horoskop / VEČERAS OBAVEZNO IZAĐITE NAPOLJE: Ovo što se sprema na nebu, sigurno nikada niste vidjeli (VIDEO)
Pun mjesec iznad Podgorice (skyscrapercity.com/fotomontaža)

VEČERAS OBAVEZNO IZAĐITE NAPOLJE: Ovo što se sprema na nebu, sigurno nikada niste vidjeli (VIDEO)

Tokom spektakularnog pomračenja Mjeseca u petak, Mars je bio u opoziciji, odnosno tačno nasuprot Suncu u odnosu na Zemlju.

Kada bi Zemlja i Mars kružili oko naše najdraže zvijezde u savršenim kružnicama to bi značilo da su tada i međusobno najbliži, no kako su im putanje izdužene, odnosno eliptične, dvije planete će se naći najbliže upravo večeras, kada će biti udaljeni samo 57,6 miliona kilometara, a što je još ljepše, Mars će biti sjajan još iduću sedmicu, dvije.

 

Ako večeras propustite da vidite Crvenu planetu, na idući ovakav prizor čekaćete dvije godine.

 

Znači li to da će biti veći od Mjeseca?

Ne, ni za boga. Iako na društvenim mrežama kruže slike prividno divovske Crvene planete, Mars će biti tek četvrto najsjajnije nebesko tijelo (nakon Sunca, Meseca i Venere). Tek će danas dostići i prestići po prividnoj veličini Jupiter, a inače će i divovska planeta biti sjajnija. Štaviše, ako ikada vidite prizor na slici, znači da je došao smak svijeta (kojeg isti ti koji šire ovakve montaže vole da predviđaju).

 

Prizor koji hoćete vidjeti (uz nadu da će nebo biti vedro, a vi se maknuti od svjetlosnog zagađenja) više će izgledati ovako:

Ali zašto je onda toliko značajno?

 

Pa i nije nešto neponovljivo, ali svakako vrijedi pogledati. Slično kao i položaj opozicije, i bliski položaji se ponavljaju svakih, otprilike, 26 mjeseci. Kako putanje Zemlje i Marsa nisu uvijek jednake nego ih neznatno rastežu, skraćuju i menjaju im oblik Sunce i druge planete (divovski Jupiter recimo dosta utiče na putanju Marsa), a osim toga, međusobno su malo nagnuti ni ti položaji bliskog prolaza nisu uvijek jednako udaljeni. Recimo, noćas će Mars i Zemlja biti udaljeni 57.6 miliona kilometara, a najmanja udaljenost uopšte je tri miliona kilometara manja. Ipak, koliko će Mars biti vidljiviji pokazuje NASA-in prikaz za sve one srećnike koji će ga gledati kroz teleskop.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com