Čelnici albanskih stranaka bi spomenik Skenderbegu i u Beranama - Volim Podgoricu

Čelnici albanskih stranaka bi spomenik Skenderbegu i u Beranama

Čelnici albanskih stranaka u Crnoj Gori pozdravili su najavu podizanja spomenika Đerđu Kastriotu Skenderbegu u Ulcinju, optužujući funkcionere Demokratskog fronta (DF) da “svojataju albanske nacionalne heroje”.

Lokalna vlast u Ulcinju najavila je podizanje spomenika Skenderbegu u centru grada, a odbornica Fronta Ljiljana Đurašković pozdravila je inicijativu navodeći da se radi “o velikom i opjevanom junaku – rođenom Srbinu”. Upozoravajući da se radi o svojatanju Skenderbega, funkcioner Albanske alternative (AA) Nik Đeljošaj kazao je da se radi “o mitu koji je kreiran u SANU”.

“Šo se tiče Skenderbega, nijesu samo Srbi htjeli da ga prisvoje, nego i Grci i Bugari. Ne samo njega nego i Majku Terezu i druge poznate albaske figure, o kojima su pisale i pjevale svjetske poznate ličnosti. Predlažem DF-u da inicira postavljanje spomenika Skenderbegu u opštinama gdje su na vlasti – Beranama, Budvi, Kotoru i Herceg Novom, a ja se javno obavezujem da ću snositi sve troškove! Ipak smo na kraju našli tačku “slaganja” sa Frontom, ako žele”, kazao je Đeljošaj.

Gradonačelnik Ulcinja Ljoro Nrekić kazao je ranije da će podizanje spomenika finansirati dijaspora, da je urađeno idejno rješenje i dobijene dozvole Ministarstva kulture. Inicijativa za podizanje spomenika Skenderbegu pokrenuta je i u Tuzima, ali se o tome još nije raspravljalo. Đerđ Kastriot, poznat kao Skenderbeg, u Kruji je vodio pokret otpora protiv napada Otomanske imperije.

Predsjednik Demokratskog saveza Nikola Camaj Vijest ističe da najava podizanja spomenika Skenderbegu raduje svakog Albanaca, a “trebalo bi i svakog evropski orijentisanog stanovnika Crne Gore”. Komentarišući izjavu odbornica Fronta da je Skenderbeg “srpski junak koji je bio pravoslava i slavio slavu”.

“Nije ovo prvi put da se pokušavaju svojatati naši heroji i naše svetinje od politike koju zastupa Đurašković. Narodi su uvijek opjevali svoje junake, tako da je Đerđ Kastrioti jedan od najpristunijih u našem folkloru. Pitao bih odbornicu DF-a koliko je naš Đerđ zastupljen u srpskoj narodnoj pjesmi ili da mi navede srpske pisce iz tog vremena, koji su glorifikovali njegovo djelo. Koji srpski grad krasi spomenik ovog velikana?”, kazao je Camaj.

Predlažem DF-u da inicira postavljanje spomenika Skenderbegu u opštinama gdje su na vlasti – Beranama, Budvi, Kotoru i Herceg Novom, a ja se javno obavezujem da ću snositi sve troškove! Ipak smo na kraju našli tačku “slaganja” sa Frontom, ako žele”, tvrdi Đeljošaj.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com