ZABRINJAVAJUĆE: Sve manje majki u Crnoj Gori doji - Volim Podgoricu

ZABRINJAVAJUĆE: Sve manje majki u Crnoj Gori doji

Posljednje procjene Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i UNICEF-a pokazuju da tri od pet beba ne bude dojeno tokom prvog sata nakon rođenja. S druge strane, svega dvije od deset beba rođenih u Crnoj Gori, Azerbejdžanu i Čadu ima pristup majčinom mlijeku tokom prvog sata po dolasku na svijet.

“Procjene ukazuju na to da se 78 miliona beba ili tri od pet ne doji tokom prvog sata nakon rođenja, što ih izlaže većem riziku od smrti i bolesti i smanjuje vjerovatnoću da će se uspješno započeti i nastaviti s dojenjem”, navode UNICEF i SZO u svom novom globalnom izvještaju.

Većina ovih beba, kako je saopšteno, rađa se u državama s niskim i srednjim nivoom prihoda.

U izvještaju se navodi da novorođenčad koja se doje tokom prvog sata života imaju znatno veće šanse da prežive. Čak i odlaganje od nekoliko sati nakon rođenja može imati posljedice opasne po život.

Procenat žena koje doje u Crnoj Gori, smanjio se u odnosu na prošlu godinu za dva posto, kazala je Dnevnim novinama Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji.

Ona je dodala da je situacija po ovom pitanju “sve gora”.

“Situacija po tom pitanju se ništa nije promijenila u odnosu na prošlu godinu, sve je gora i gora. Svake godine pričamo i sjetimo se tog problema u toj prvoj sedmici avgusta i u nacionalnoj sedmici koja bude u oktobru i to je to. Situacija je gora u smislu da je procenat majki koje doje u Crnoj Gori, do šestog mjeseca, bez bilo kakvih dodataka, sve manji i manji, on je sad 17 odsto, prije je bio 19, prije toga 25”, istakla je ona.

Mihailović dodaje da je razlog tome neadekvatna podrška majkama, te da su savjeti koje majke dobijaju u domovima zdravlja često pogrešni i obeshrabrujući.

“Mi tvrdimo da je neadekvatna podrška, zato što naše savjetnice za dojenje kontaktiraju svakodnevno sa velikim brojem majki i ono što smo mi prepoznali jeste da savjeti koje oni dobijaju u zdravstvenim ustanovama ne odgovaraju onome što su u stvari nekakve preporuke na globalnom nivou koje su se strašno promijenile u posljednje vrijeme. Mi ne pratimo te trendove i vrlo često majke dobijaju skroz pogrešne savjete što ih u potpunosti obeshrabruje da doje djecu”, napomenula je Mihailović.

Nije rijedak slučaj, kako kaže ona, da se majke u situaciji kada odustanu od dojenja i uvedu prihranu u vidu formule, osjete uvrijeđenima misleći da im se nameće poruka da nijesu dobre majke.

Mihailović sa malim procentom dojenja dovodi u vezu to što se u velikom broju porodilišta i domova zdravlja često reklamiraju formule za dohranu beba i ističe da se Kodeks koji to ograničava nikako ne poštuje.

Ona smatra da bi se dojenjem trebalo baviti u porodilištu jer je logično da se majkama već pri prvom susretu sa bebom daju prave informacije kad je podoj u pitanju.

“Svi nekako pokušavaju da prenesu krivicu jedni na druge. U porodilištu kažu da tim treba da se bave škole za trudnice, a one ne postoje u svim gradovima Crne Gore. U tim školama kažu da bi se dojenjem trebalo baviti u porodilištu, s čim smo mi saglasni. Čak i da postoje škole za trudnice u svim opštinama, jedna je priča da se o tome govori, a potpuno druga kad majka prvi put uzme dijete u ruke. Logično je da im se u porodilištu objasni i da im se daju prave informacije. Nije rijedak slučaj da se majkama kaže da su im male grudi i da ne mogu da doje ili da su im uvučene bradavice. To su pogrešne informacije koje su jako opasne. Uzalud je sva priča ako majka dobija tu informaciju”, ističe Mihailović.

Savjetnice iz Udruženja, kako kaže Mihailović, često razgovaraju sa majkama podržavajući ih da budu istrajne u dojenju i dodaje da činjenica da je tako mali procenat dojilja ne treba da čudi jer Crna Gora tapka u mjestu kad je ovaj problem u pitanju.

Dnevne novine

1 komentar

  1. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch because I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thank you for lunch!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com