ĐELJOŠAJ: Spomenik Skenderbegu postaviti u Beranama, Kotoru, Budvi…ja ću snositi troškove! - Volim Podgoricu

ĐELJOŠAJ: Spomenik Skenderbegu postaviti u Beranama, Kotoru, Budvi…ja ću snositi troškove!

Tvrdnja poslanice Demokratskog fronta Ljiljane Đurašković da je albanski nacionalni junak Đerđ Kastriot Skenderbeg rođeni Srbin, još jedan je od oblika dezinformisanja javnosti i pokušaj prisvajanja tuđe istorije, ističe se u brojnim reakcijama političkih partija u Crnoj Gori.

“Skenderbega nijesu samo Srbi hjeli da prisvoje. Pokušali su to i Grci i Bugari. I ne samo njega, nego i Majku Terezu i druge poznate albanske figure, o kojima su pisali i koje su crtale i opjevale mnoge svjetski poznate ličnosti”, ocijenio je lider Albanske alternative Nik Đeljošaj.

Poslanica DF-a Ljiljana Đurašković, nakon inicijative da se u Ulcinju podigne spomenik Đerđu Kastriotu Skenderbegu, izjavila je da je ovaj albanski nacionalni heroj iz vremena borbe protiv Osmanskog carstva zapravo “rođeni Srbin“”.

Đeljošaj ističe da izjavu poslanice DF-a doživljava kao još jednu u nizu dezinformacija koje, kako je rekao, stavljaju tačku na stanje društva u kojem su mitovi kreirani u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti.

“Na taj način su širili mitove koji su kod nekih i prihvaćeni, odnosno neki su godinama morali da uče iz takvih udžbenika”, rekao je Đeljošaj za Pobjedu.

Predložio je da DF, ako zaista misle da je Skenderbeg bio Srbin, inicira postavljanje spomenika Skenderbegu u opštinama gdje je dio vlasti Beranama, Budvi, Kotoru i Herceg Novom.

“A ja se javno obavezujem da ću snositi sve troškove. I bilo bi dobro da smo, na kraju, ipak našli tačku slaganja sa DF-om”, poručio je Đeljošaj.

Odbornik Demokratske partije socijalista u opštini Tuzi Nikola Gegaj ističe da ga izjava Ljiljane Đurašković, s obzirom na programske ciljeve DF-a, nije iznenadila.

“O izjavi gospođe Đurašković sam saznao iz medija. Njena izjava me nije posebno iznenadila poznajući programske ciljeve političke grupacije kojoj i sama gospođa Đurašković pripada. Obaveza nas političara je da budemo ozbiljni. O Skenderbegu mogu da govore ljudi koji se baziraju na činjenicama i dokazima”, naveo je Gegaj.

Podsjetio je da se sam Skenderbeg, u korespondenciji sa papom II i napuljskim kraljem Alfonsom II, izjasnio kao albanski vladar, te da je to isto ponavljao i prilikom sastavljanja Gaetskog traktata.

“Namjerno krivljenje istorijskih činjenica ne doprinosi izgradnji sklada među građanima na čemu je bazirana politika DPS-a i na čemu se, na kraju, temelji Evropska unija kojoj svi težimo”, kazao je Gegaj Pobjedi.

I predsjednik Demokratskog saveza Albanaca Nikola Camaj ocjenjuje kako bi vijest o postavljanju spomenika Skenderbegu u Ulcinju trebalo da obraduje svakog Albanca i svakog evropski orjentisanog stanovnika Crne Gore.

“U medijima pročitasmo o radovanju Demokratskog fronta, ali iz sasvim nekih drugih razloga. Njih raduje to što će se spomenik podići srpskom junaku Skenderbegu. Nije ovo prvi put da se pokušavaju svojatati naši heroji i naše svetinje od strane te politike. To je odlika onih koji nemaju čime svojim da se hvale”, naveo je Camaj u reagovanju.

Pobjeda

1 komentar

  1. Hahahah, dizu spomenik Srbinu! Neka neka. Kakve neznalice. Otac Djuradja Kastriotica se zvao Jovan, Majka Voisava iz roda Nemanjica. Brat mu je sahranjen u HIlandaru, kao monah. Koji su ovi albanci bijednici, nemaju pojma ni ko im je najveci junak kog slave, a ustvari Srbin. E moj Nik, nik, neznalico retardirana, samo ti dizi spomenik Srpskom Vitezu Djuradju, ka sto vam je i zastava sa dvoglavim orlom, samo varijanta Srpske heraldike, tj grb Kastriotica. Hooohooaoahah nebesa se smiju, koji su ovi Albanci neznalice i jadni bijedni narod koji nema pojma ni ko je ni sto je ni ko su mu junaci.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com