SINDIKATI NAJAVILI: Protesti i štrajkovi ukoliko Vlada ne prihvati sugestije - Volim Podgoricu

SINDIKATI NAJAVILI: Protesti i štrajkovi ukoliko Vlada ne prihvati sugestije 

Ukoliko Vlada ne prihvati sugestije Unije slobodnih sindikata i Saveza sindikata na nacrt izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ove radničke asocijacije će, ako bude potrebno, organizovati i proteste.

Generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica saopštio je juče na konferenciji za novinare da pokreću kampanju pod nazivom “Za dostojanstveno treće doba”, jer se radi o sistemskom i vrlo važnom zakonu.

“Javna rasprava je počela i planirano je da se okrugli stolovi održe početkom septembra. Kako je sada vrijeme godišnjih odmora, već smo uputili zahtjev da se javna rasprava produži”, rekao je Zarubica.

On je najavio i da će sindikati organizovati tribine na kojima će članstvo upoznati sa zajedničkim zahtjevima.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković naglasio je da se radi o zakonu koji je od posebne važnosti za sve građane ističući da radna grupa nije prihvatila nijednu sugestiju ili prijedlog sindikata.

“Sindikati su podnijeli četiri ključna zahtjeva, na koje će se tokom kampanje najviše fokusirati. Jedan je da 40 godina staža osiguranja ostane kao jedini uslov za odlazak u starosnu penziju, odnosno da se ne proširuje sa kumulativnim uslovom 65 godina života kako se to predlaže u nacrtu”, rekao je Keković.

Drugi zahtjev je smanjenje starosne granice za odlazak u penziju sa 67 na 65 godina života za žene i muškarce. Keković je podsjetio da se sada u starosnu penziju može ići sa 67 godina života i 15 godina staža osiguranja. Druga mogućnost za odlazak u penziju je 40 godina staža osiguranja bez ikakvog uslovljavanja.

“To sada pokušavaju da vežu sa životnom dobi od 65 godina, što je za nas krajnje neprihvatljivo, isto kao što smatramo da treba vratiti starosnu granicu sa 67 na 65 godina za žene i muškarce”, objasnio je Keković.

Argumenti za zahtjeve sindikata su, kako je objasnio, što je u Crnoj Gori ogroman broj nezaposlenih, posebno mladih, i što je evidentan trend “odliva mozgova”.

Sindikati su predložili i da osnovicu za obračun penzije čini prosjek zarada, odnosno osnovica osiguranja ostvarenih u 20 najpovoljnijih godina za tu osobu koja ide u penziju.

Kako je istakao Keković, u Crnoj Gori oko 10.500 penzionera prima penziju od jedan do 125 eura. Više od 30.000 njih prima od 125 do 200 eura, a više od 30.500 prima penziju od 200 do 300 eura.

Kategoričan je da budžet Fonda PIO, ukoliko bi se izašlo u susret zahtjevima sindikata, ne bi bio previše opterećen, štaviše, može da bude održiv. Istakao je i da MONSTAT posljednjih godina stalno saopštava da u Crnoj Gori radi više od 180.000 osoba mjesečno, dok podaci Poreske uprave pokazuju da se doprinosi uplaćuju za više od 130.000 zaposlenih.

“Ta razlika je ogromna i tu postoj i ogroman prostor za punjenje budžeta Fonda PIO”, rekao je Keković.

Ukazao je i na činjenicu da istraživanja pokazuju da više od 40.000 osoba radi na crno.

Predstavnici sindikata su predložili i da najniža penzija ne može biti manja od 80 odsto minimalne zarade, odnosno da starosna penzija ostvarena na osnovu 40 godina staža osiguranja ne može biti niža od 55 odsto prosječne zarade. Argumenti za to su, prema riječima Kekovića, pored ostalog, što je tokom skoro tri decenije tranzicionog perioda, veliki broj radnika bio obespravljen kroz uplatu doprinosa na iznos najniže cijene rada ili minimalne zarade.

Pobjeda

1 komentar

  1. Hi there very nice website!! Guy .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your website and take the feeds also…I am glad to search out so many helpful information right here in the put up, we need work out extra strategies in this regard, thanks for sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com