Liderima DF-a vjerujem koliko i DPS-u - Volim Podgoricu

Liderima DF-a vjerujem koliko i DPS-u

Prijateljska i politička saradnja između mog brata Dritana Abazovića i mene, iskrena saradnja političkih subjekata koje predvodimo i, u konačnom, formiranje koalicije “Ljudi za 21. vijek” nešto je najbolje što se opoziciji desilo u posljednjih nekoliko decenija, kazao je u intervjuu za Dan lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.

“Rezultat je potvrdio da u Crnoj Gori konačno imate dominantnu opozicionu strukturu koja je progresivna, građanska, pomiriteljska, proevropska, poštena i čista, strukturu koja ima velike simpatije međunarodne zajednice i veliku podršku građana Crne Gore koji ne žele da se vraćaju u prošlost i kojima je dosta namještenih utakmica političara iz 90-ih godina”, rekao je Bečić.

On je ponovio da su njihovi uslovi za povratak u parlament jasno definisani planom izbornih i drugih reformi koji su polovinom juna predstavili domaćoj i međunarodnoj javnosti, a koji je u potpunosti na fonu opozicionih zahtjeva iz 2016. godine.

“Bez obzira što su se naše kolege iz opozicije vratile u parlament bez ispunjavanja bilo kog uslova, mi smo ostali principijelni i dosledni jer smagramo da data riječ i obećanje građanima moraju biti svetinja i zvijezda vodilja, zato što je i politika časna i čista profesija koliko su pošteni, iskreni i istrajni oni koji se njome bave. Dakle, plan je jasan i nedvosmislen, a potez krajnje aktivan ako se zaista želi izlaz iz političkog i institucionalnog ćorsokaka u kome se nalazimo. Zajedno sa kolegama iz URA, predložili smo da se na paritetnoj osnovi vlasti i opozicije formira specijalni ad hok parlamentarni odbor koji će naći održiva rješenja u vezi sa izborom članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika, definisagi nova zakonska rješenja u vezi sa načinom izbora i izborom članova Savjeta RTCG, koji će biti nominovani u parlamentu, obezbijediti sveobuhvatnu izbornu reformu, koja obuhvata i implementaciju svih preporuka OEBS-ODIHR-a u cilju povećanja transparentnosti i profesionalizma institucija koje su uključene u izborni proces (posebno DIK-a i ASK)”,rekao je on.

Prema njegovim riječima sve to kako bi se povećalo povjerenje javnosti u izborni proces, uključujući i izmjene zakona o izboru odbornika i poslanika, o biračkom spisku, o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i o registrima prebivališta i boravišta; definisanje zakonskog rješenja koje podrazumijeva održavanje svih lokalnih izbora u jednom danu; donošenje kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama i podzakonskih akata DPS-a, uključujući i one koji regulišu njenu strukturu i način rada; osnivanje nezavisnog tijela-odbora za nadzor nad doslednom primjenom usvojenih zakona i podzakonskih akata i nad ostvarivanjem sloboda i prava učesnika na izborima; izmjenu seta medijskih zakona sa ciljem da se pravni okvir usaglasi sa EU i međunarodnim standardima.

“Na kraju plana je istaknuto da potvrđujemo spremnost da učestvujemo i glasamo u plenumu tek kada parlamentarne radne grupe dogovore sva konačna rješenja o rope pomenutim stavkama, zajedno sa potvrđivanjem datuma parlamentarnih izbora i dogovora o datumu održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu, što je u jednoj od izjava potvrdila i Maja Kocijančić, portparol Evropske komisije”, podsjetio je Bečić.

Na pitanje hoće li se pridružiti protestima DF-a koji su najavljeni za septembar Bečić je odgovorio pitanjem: “Mislite na najave onih pojedinaca i lidera koji svakodnevno za skupštinskom govornicom, koristeći naše odsustvo, iznose najprljavije i najprizeminije uvrede na naš račun? ”

“Mislite li na one koji su mi u susret poslednjim izborima fabrikovali najprljavije afere i podmetačine, ili možda mislite na one koji na poslednjim izborima nijesu mogli animirati svoje tradicionalne birače da izađu na izbore, a sada hoće da ih animiraju da izađu na ulicu? Poznato je koliko vjerujem u iskrenost i produktivnost akcija koje predvode profesionalni opozicionari, tako da detaljnija analiza, siguran sam, nije potrebna, jer njima vjerujem onoliko koliko vjerujem DPS-u, odnosno ne vjerujem im ništa. Tako da ne planiram saradnju sa liderima DF-a i DPS-om u cjelosti”, poručio je Bečić.

On je istakao da mislim da se sukob u DPS-u najbolje osjeća i najteže prikriva na lokalnom nivou.

“Nema dileme da je primjetan proces prestrojavanja u opštinskim odborima, kao i postojanje struja koje se čak više i ne kriju u pojedinim opštinama. Veoma je simptomatično što je kongres DPS-a pomjeren za kraj 2019. godine, čak i po cijenu toga što će se praktično prekršiti statut, imajući u vidu da mandat organa DPS-a, a time i predsjednika, traje četiri godine i da je rok za održavanje novog kongresa bio jun naredne godine. Vjerujem da nas očekuje zanimljiva 2019. godina kada su u pitanju odnosi u DPS-u, imajući u vidu da je Duško Marković prije nekoliko mjeseci praktično kazao da smatra da predsjednik države ne bi trebalo da bude i predsjednik partije, a da Đukanović očito i dalje pokazuje želju da partijsku moć drži u svojim rukama”, istakao je on.

Dodao je da ima i onih koji smatraju da aktuelna kadrovska kombinatorika u bezbjednosnom sektoru, između ostalog, i priprema za zanimljive unutarpartijske procese.

“Ne zaboravite da je posljednji veliki rascjep u DPS-u bio 1997. godine, a da je DPS samo nekoliko mjeseci prije toga, krajem 1996. godine, nastupio zajedno, navodno nikad jedinstveniji, i ostvario ubjedljivu pobjedu na tadašnjim parlamentarnim izborima. Tako da je loptica okrugla, a da li će Marković sebi dozvoliti političku sudbinu Igora Lukšića i još nekih pojedinaca, ili će crna kutija Crne Gore otključati kutiju i otvoriti nužne procese, ostaje da vidimo.Sve miriše na sukob, koji može lako prerasti u politički nokaut oko podjele moći. Đukanović, kao euroskeptik, gubi podršku Zapada, a to je njegov ozbiljan hendikep”, zaključio je Bečić.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com