Podgoričani hoće dječja igrališta bez kućnih ljubimaca - Volim Podgoricu

Podgoričani hoće dječja igrališta bez kućnih ljubimaca

Građani Podgorice uskoro će nadležnima u Glavnom gradu da dostave peticiju, odnosno zahtjev da se zabrani izvođenje ljubimaca na dječijim igralištima i da vrše nuždu na tim površinama, kao i da se sankcionišu vlasnici koji ne uklanjaju izmet sa javnih površina.

Kako su objasnili, cilj te inicijative je povećanje svijesti kod građana da moraju da više povedu računa o načinu držanja i izvođenja ljubimaca, kojih je u Podgoriciu veliki broj, a nemali broj vlasnika ne vodi mnogo računa o tome.

“Među inicijatorima ima i građana, koji su vlasnici pasa, mačaka, ali koji su odgovorni i savjesni vlasnici. Propisi o držanju kućnih ljubimaca zabranjuju izvođenje ljubimaca na dječijim igralištima. Pored toga, zahtijevaćemo da nadležni obrate pažnju i na to da li vlasnici pse drže na povodcu i stavljaju im korpu”, kazao je “Vijestima” jedan od inicijatora peticije Ivan Mitrović.

On je istakao da ima dosta građana, koji su nezadovoljni kako mnogi šetaju ljubimce nonšalatno i bez povodca.

“Ima sugrađana, koji se boje pasa, nekad su bili možda i napadnuti od istih, a kojima je dosta onih čuvenih izjava vlasnika pasa ‘ne boj se, neće, neće’. Prosto moramo da shvatimo da postoji kultura držanja ljubimaca i da to nije stvar mode, već traži odgovornost i ozbilojnost”, kazao je Mitrović.

On je naveo da brojni građani imaju primjedbu zbog toga gdje vlasnici izvode ljubimce da vrše nuždu.

“To ne znači da treba zabraniti da ljudi drže pse, nego samo da se uvede red i da se vodi računa”, kazao je on.

Stanari nekoliko zgrada u dijelu grada preko Morače nedavno su na ogradi obnovljenog i uređenog dječijeg igrališta postavili natpis sa molbom komšijama da njihovi ljubimci ne vrše nuždu u okviru ograđenog prostora.

“Hvala što vrednujete naše napore da park bude čist i što mislite na zdravlje naše djece”, napisali su stanari.

Prema Odluci o uslovima i načinu držanja ljubimaca kućni ljubimci se drže ako ne ugrožavaju fizički i psihički integritet, ličnu sigurnost i imovinu građana i ako ne remete mir, ne ugrožavaju opštu higijenu stambene zgrade i životnu sredinu, pri čemu uslovi držanja u potpunosti zadovoljavaju njihovu dobrobit.

“U stambenoj zgradi nije dozvoljeno da se drži pas ili mačka na balkonu, terasi ili lođi i uvodi pas ili mačka u liftove u trenutku kada lift koriste stanari. Nije dozvoljeno da se drži pas ili mačka u zajedničkim djelovima stambene zgrade, kao i na zemljištu na kojem je stambena zgrada izgrađena, bez prethodno pribavljene saglasnosti skupštine etažnih vlasnika”, navodi se između ostalog.

 Kazna od 1.930 do 3.860 eura

Kako je navedeno Odlukom kućni ljubimci se mogu izvoditi na javnim i drugim površinama, osim na javnim zelenim površinama koje su uređene kao cvijetnjaci ili travnjaci, dječjim i sportskim igralištima, kupalištima, grobljima i sl.

“Iz dvorišta i posebnih djelova stambene zgrade psi se izvode samo na povocu koji odgovara veličini i snazi psa”, navodi se u propisima.

Nadzor nad sprovođenjem Odluke povjeren je komunalnoj inspekcij, a u slučaju nepoštovanja odredaba predviđene su kazne od desetotrukog do dvadesetostrukog iznosa minimalne zarade u Crnoj Gori. Minimalna zarada u Crnoj Gori je 193 eura.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com