KALEZIĆ: Šesti Montenegro Prajd biće masovniji od prethodnih - Volim Podgoricu

KALEZIĆ: Šesti Montenegro Prajd biće masovniji od prethodnih

Organizacioni odbor šestog Montenegro Prajda broji 49 LGBTIQ osoba, članova porodice i prijatelja, što je poruka da će ovogodišnji Prajd, koji je planiran za kraj ljeta, biti masovniji od prethodnih, saopštio je predsjednik Upravnog odbora LGBTIQ asocijacije Kvir Montenegro, Danijel Kalezić.

On je, u intervjuu za PR Centar, kazao da je Organizacioni odbor prošle sedmice imao prvi sastanak, navodeći da su članovi diskutovali o temi i programu šestog Montenegro Prajda.

„Datum održavanja Prajda još uvijek nije utvrđen i vjerujemo da će tokom sledeće sedmice Organizacioni odbor to pitanje diskutovati i vjerovatno donijeti odluku. Ono što sigurno znamo jeste da je Prajd generalno planiran za kraj ljeta, desiće se šesti put u Podgorici i da ćemo ponovo zajedno šetati za slobodu svih LGBT osoba u Crnoj Gori“, istakao je Kalezić.

Na pitanje očekuju li podršku ključnih predstavnika Vlade na šestom Montenegro Prajdu, s obzirom da je prošle godine izostala, Kalezić je rekao da je podrška izostala zato što ih Organizacioni odbor nije pozvao da prisustvuju događaju.

„Organizacioni odbor ih nije zvao zato što smo htjeli da vidimo kolika ta podrška zapravo kad ne postoji bilo koja vrsta pritiska. Htjeli smo da vidimo suštinsku podršku i vidjeli smo da je nema u tom ličnom smislu“, rekao je Kalezić.

On je rekao da će Organizacioni odbor šestog Montenegro Prajda i ove godine „vjerovatno ostaviti svakome na savjest da odluči o tome na koji način će obavljati posao“.

„Smatramo da svi članovi i članice Vlade treba da obavljaju svoj posao na način kojim će aktivno doprinositi rješavanju položaja svih društvenih grupa, uključujući LGBTIQ osobe, da doći na Prajd nije sramota i da se ne dolazi samo po pozivu ili po izvršenom pritisku“, istakao je Kalezić.

On je kazao da očekuju da ove godine vide drugačiju situaciju u odnosu na prethodnu.

„Ukoliko se ponovi prethodna godina, ako ponovo niko od članova i članica Vlade ne dođe na Prajd, to će nam reći dosta o tome koliko je ukupno zalaganje za poštovanje ljudskih prava u Crnoj Gori od članova i članica Vlade iskreno ili nije“, poručio je Kalezić.

Upitan koliko je Crna Gora u prethodnom periodu napredovala kad je u pitanju poštovanje prava LGBTIQ osoba, Kalezić je ocijenio da je Crna Gora u smislu poštovanja ljudskih prava LGBTIQ osoba u proteklom periodu napredovala na zakonodavnom nivou, „na nivou postupanja institucija i nadležnih organa koji su zaduženi na procesuiranje slučajeva nasilja i zaštite od diskriminacije“.

„Ono u čemu, kao društvo, i dalje kaskamo i na čemu svi zajedno kao građani treba da aktivno poradimo to je na društvenom prihvatanju LGBT osoba. To je suštinski najvažnija stvar koja će nam omogućiti da svi koji jesmo lezbejke, gejevi, biseksualne trans inter ili kvir osobe u ovoj zemlji počnemo da živimo slobodno“, istakao je Kalezić.

Iz tog razloga su, kako je pojasnio, Kvir Montenegro, Juventas i Spektra, kao tri organizacije koje se bave promocijom i zaštitom prava LGBT osoba i okupljaju tu zajednicu, prije 40 dana započela kampanju „eedamije“.

„Ovom kampanjom smo građanima i građankama Crne Gore i svima koji su učestvovali u kampanji poručili da prije svega ono što mi želimo i što zaslužujemo kao svi ostali ljudi u ovoj zemlji jeste da živimo slobodno“, zaključio je Kalezić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com