Uoči koncerta u Kotoru Tereza Kesovija poručuje: Pjevat’ ću dok sam živa - Volim Podgoricu

Uoči koncerta u Kotoru Tereza Kesovija poručuje: Pjevat’ ću dok sam živa

Tri zvijezde, legendarne i popularne pjevačice bivše Jugoslavije, Tereza Kesovija, Gabi Novak i Radojka Šverko na koncertu pod nazivom “Tri dive” pjevače pjesme dobro poznate kotorskoj publici. Ovo će biti prvi put da čuvene hrvatske vokalne solistkinje u ovakvom sastavu nastupaju u Crnoj Gori. Na koncertu koji će se sjutra održati na Ljetnjoj pozornici u okviru XVII KotorArt Don Brankovih dana muzike pridružiće im se gitarista Ante Gelo, basista Robert Vrbančić i pijanista Matija Dedić.

Tereza Kesovija diplomirala je flautu na Glazbenoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Tea Tabake. Kao pjevačicu, u karijeri dugoj više od 60 godina, publika je pamti po pjesmama vodećih autora kao što su Zdenko Runjić, Nikica Kalogjera, Arsen Dedić, Kemal Monteno, Đelo Jusić, Stipica Kalogjera, Andrej Baša. Međunarodnu karijeru stvarala je na festivalima u Bratislavi, Rio de Zaneiru, Meksiku, Sopotu, Antaliji. Nastupe u Francuskoj započela je 1965. godine, sarađivala je sa zvijezdama kao što su Serž Lama, Tino Rosi, Žilber Beko, Rita Pavone, a vrhunac karijere obilježio je njen solistički koncert u pariskoj „Olimpiji“ 1988. godine. Predsjednik Republike Francuske odlikovao je i proglasio Vitezom visokog odličja za doprinos u kulturi (1999). Snimila je više od trideset LP ploča, preko sedamdeset singlova, desetak kompakt-diskova.

Kesovija ej za Pobjedu kazala da bi KotorArt festival proglasila jedinstvenim na ovim prostorima, uz želju da, kao i do sada, kvalitet bude imperativ.

Ona je pričala i o višegodišnjem prijateljstvu sa Gabi Novak.

“Gabi i ja nijesmo tipičan primjer za našu scenu. Nikada nijesmo bile rivalke, niti ljubomorne jedna na drugu. Uvijek prijateljice, one iskrene koje se vole smijati, pričati viceve, prisjećati se divnih godina naše duge karijere. Danas je na sceni sasvim druga priča nema druženja, nema suvislih razgovora. Sve je moderna tehnologija uništila, ljudi su sve sličniji poslušnim robotima….ali što ćemo. Došla su neka nova, drugačija vremena. Valjda tako mora biti, slažem se, ali nemojmo zatrti pravu pjesmu i prave glasove. Nemojmo to, jer ćemo nestati u bezdušju”, iskrena je Tereza.

Odgovarajući na potanje šta je opušta Kesovija je rekla da su to šetnja, knjiga, druženje sa porodicom i prijateljima, “sve osim filma koji ponekad gledam na TV i redovito na polovici zaspim”.

Na pitanje da li nekad razmišlja o penziji Tereza je odgovorila: “Ja jesam u penziji, ali što je to?”

“Kako biti umoran od nečega ili nekoga koga volite? To kod mene ne postoji. Ima jedna pjesma koja na kraju kaže: Ja pjevat’ ću dok sam živa!”, poručila je Tereza Kesovija.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com