POTVRĐENO: Evo kada Patrijarh Kiril stiže u Carigrad - Volim Podgoricu

POTVRĐENO: Evo kada Patrijarh Kiril stiže u Carigrad

Kancelarija generalnog sekretara Svetoga Sinoda Carigradske patrijaršije je kasno sinoć potvrdila nezvanične agencijske tvrdnje da će 31. avgusta u pośetu patrijarhu Vartolomeju doputovati moskovski patrijarh Kiril.

 

Pośeta će biti, kako je naglašeno, „na Kirilov zahtijev”. Saopšteno je da će Kiril održati sastanak sa Vartolomejom i „nadležnim organima majke-Crkve o pitanjima od zajedničkoga interesa”.

Od 1. septembra do 3. septembra u Carigradskoj patrijaršiji već je zakazana Sinaksa (Synaxis) – okupljanje svih episkopa ove Crkve.

Kako se očekuje, uoči Sinakse, održaće se redovna śednica Svetoga sinoda Patrijaršije. Prema nekim vjerskim analitičarima, na Sinodu i Sinaksi će razmatrati i „ukrajinsko pitanje”, tj. pitanje tomosa – gramate o davanju autokefalije Crkvi u Ukrajini.

Arhiepiskop Evastrij Zorja, šef informativne službe Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije, ranije je saopštio: „Očigledno, pośeta Kirila Istanbulu ima za cilj, ako ne da patrijarha Vartolomeja potpuno odgovori od namjere da riješi ‘ukrajinsko pitanje’, onda barem da njegovu odluku o davanju tomosa na neko vrijeme odloži”.

Proteklih mjeseci – mimoilazeći se u šatl misijama – delegacije Carigradske i Ruske crkve su obišle većinu drugih pomjesnih crkava da bi ih informisali o međusobno potpuno konfrontiranim namjerama u Ukrajini i dobili njihovu podršku. U Moskvi je 9. jula grupa arhijereja Carigradske patrijaršije kod Kirila imala „radni sastanak”. „Tokom diskusije razgovarano je o pitanjima vezanim za očuvanje međupravoslavnoga jedinstva”, saopšteno je. Nikakvih drugih informacija nije bilo. Sastanak je očigledno doživo krah.

Kirilov put u Istanbul, na susret sa Vartolomejom – koji će vjerovatno biti održan u četvrti Fanar, đe je drevno rezidencijalno śedište Carigradske patrijaršije – biće možda posljednji, očajnički pokušaj Moskve da spriječi Carigrad u njegovim jasno potvrđenim namjerama da u Ukrajini, davanjem tomosa, riješi dvoipodecenijski crkveni raskol. Moskva je zaprijetila Velikim raskolom, sličnim diobi jedinstvene Crkve na Rimokatoličku i Pravoslavnu.

Dobijanjem tomosa, Crkva u Ukrajini bi postala druga po brojnosti kanonska crkva u Vaseljeni. Vjeruje se da bi se, rješenjem za Ukrajinu, otvorio put i za dobijanje autokefalije Crkve u Makedoniji, a potom možda i za potvrdu autokefalije Crkve za Crnu Goru, koja je, za razliku od Ukrajine i Makedonije, već imala u prošlosti kanonski priznatu autokefalnu Crkvu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com