MAFIJAŠKI OBRAČUNI: Za šest godina stradale 44 osobe - Volim Podgoricu

MAFIJAŠKI OBRAČUNI: Za šest godina stradale 44 osobe

Mafijaški obračuni u Crnoj Gori i Srbiji su u posljednjih šest godina odnijeli 131 žrtvu, pokazuju podaci koji su početkom avgusta objavljeni u Crnoj knjizi koja predstavlja bazu podataka o ubistvima sa odlikama mafijaških likvidacija izvedenim na ovim prostorima.  Prema podacima iz Crne knjige od 2012. godine kriminalni obračuni u Srbiji odnijeli su 87 života i 44 u Crnoj Gori. U Crnoj Gori je od 44 slučaja okončano šest, a počinioci su nepoznati u 26 slučajeva, što je gotovo 60 odsto.

“Poražavajući je podatak i da je od oktobra 2016, kada je Srbija objavila rat mafiji, bilo 37 likvidacija, a da je nakon posljednjeg ubistva ove godine, kada je stradao advokat Dragoslav Ognjanović, predsjednik države Aleksandar Vučić prvi put izrazio zabrinutost rekavši da ga brine “rat dva klana”, navodi se u Crnoj knjizi, prenosi Dan.

Novinari koji su radili na knjizi su za svako ubistvo navedeno u bazi od nadležnih institucija tražili informacije o tome šta je država preduzela da ga rasvijetli.

Među prvim likvidacija koje su u ovoj godini izvršene u Crnoj Gori našlo se ime Vasa Delibašića (45), koji je ubijen 28. juna u Baru od strane još uvijek nepoznatih napadača. Na Delibašića je ispaljeno više hitaca dok se na motociklu vraćao kući. Pucnjava se dogodila u Makedonskoj ulici u Baru, oko jedan sat po podne, naočigled mnogorojnih prolaznika. Delibašić je preminuo u barskoj bolnici od posledica ranjavanja.

U popodnevnim satima, na obodu šireg gradskog jezgra, pronađen je zapaljeni sivi “Audi” sa ukradenim tablicama, za koji se sumnja da je korišćen u napadu na Delibašića.

Miodrag Kruščić Migi (49) ubijen je iz vatrenog oružja 21. maja 2018. u podgoričkom naselju Stari aerodrom, a počinilac još nije pronađen. Posljednjeg dana marta ove godine u centru Podgorice je ubijen Miloš Šaković (31), pri čemu je kao slučajna žrtva stradao Radivoje Jovanović (32), a dva dana ranije likvidiran je Dražen Čađenović (31). Nekoliko dana nakon pucnjave u kojoj su stradali Šaković i Jovanović, crnogorska policija i tužilaštvo saopštili su da je za njihovo ubistvo osumnjičen Marko Jovanović iz Podgorice. Policija je podnijela krivične prijave protiv još četiri osobe zbog sumnje da su umiješane u ovaj zločin. Kako je tada saopšteno iz policije, sve ukazuje da su osumnjičeni bliski “škaljarskom klanu”.

Cetinjanin Marko Martinović (33) nastradao je u septembru prošle godine dok je, kako je utvrdila istraga, pokušavao da postavi eksplozivnu napravu ispod automobila sugrađanina Vasilija Vujovića. U julu prošle godine, u Herceg Novom je iz zasjede likvidiran Niko Roganović (66).

Kotoranin Goran Lenc (33) ubijen je iz vatrenog oružja. Taj bivši fudbaler kotorskog FK Bokelj preminuo je usljed ranjavanja u glavu. Na njega je pucao nepoznati muškarac koji se ušetao sa tribina stadiona Bokelza na teren na kome je Lenc trenirao sa prijateljem i pucao mu u potiljak.U maju 2018. za ubistvo Lenca optužen je Nikola Mršić. Njemu se na teret stavlja i da je pokušao da ubije Milana Jovićevića, na koga je pucao, ali ga nije pogodio. Suđenje je u toku.

Crna knjiga je zajednički projekat KRIK-a i Radija Slobodna Evropa RSE, koji je nastao sa ciljem da ukaže na učestalost kriminalnih obračuna i činjenicu da je bezbjednost građana utrožena, jer do likvidacija nerijetko dolazi usred dana i na javnim mjestima.

CdM/DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com