Home / ŽIVOT + / Duhovnost / Danas Prepodobna mučenica Paraskeva: Dame, uradite OVO i vjerujte – DANAS JE VAŠ DAN!

Danas Prepodobna mučenica Paraskeva: Dame, uradite OVO i vjerujte – DANAS JE VAŠ DAN!

Pravoslavna crkva danas praznuje dan Prepodobne mučenice Paraskeve Rimske – Trnove Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima. Zbog blagosti i čuda koja je učinila za života, pred njene mošti i danas dolaze vjernici da mole za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

Praznik Trnove Petke, kao i praznici još dvije svetiteljki koje se praznuju u avgustu – Ognjene Marije i Blage Marije, nisu crvena slova, ali su poštovani u našem narodu, a naročito među ženama. Praznikom prepodobne mučenice Paraskeve, završava se mali ljetnji “ciklus ženskih praznika”.

Mnogi Svetu Petku Trnovu, koja je bila Rimljanka i koja se slavi u avgustu, mješaju sa Svetom Petkom koja je bila Grkinja i slavi se u oktobru, ne znajući da u kalendaru ima više svetiteljki sa ovim imenom.

Za Trnovu Petku kažu i da je ženski praznik, jer ga prvenstveno praznuju žene koje danas ne bi trebalo da mjese, kuvaju ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnijev svetiteljke. Prema narodnom vjerovanju na praznik Trnove Petke ne radi se, da tokom godine ne bi trnule ruke. 

Mlade djevojke, vjeruje se, danas treba da beru cvijeće i njime kite kuće kako bi u domovima vladala sloga i mir. Djevojčicama se danas oblače nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Ko je Prepodobna mučenica Paraskeva?

Danas  8.avgusta SPC proslavlja Sv prepodobnomučenicu Paraskevu pod imenom Trnova Petka. Rodom je iz Rima , iz hrišćanske porodice, živjela je u 2.veku posle Hrista a nakon smrti roditelja ,imanje je razdelila siromašnima i zamonašila se.

Propovjedala je zabranjenu Hristovu veru i zato je bila optužena caru Antoninu Piju. Iscelivši i samog cara, koji se krstio, nastavila je  da misionari u drugim krajevima.

Zbog propovjedanja hrišćanske vere zatvarana je, mučena i na kraju je posječena mačem, po naređenju kneza Tarasija oko 140. godine.. Njene mošti, kasnije su prenijete u Carigrad.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com