Home / ŽIVOT + / Duhovnost / Danas je Sveti Pantelejmon: Njegova ikona ISCJELJUJE, ali postoji nešto što je NAJSTROŽE ZABRANJENO!

Danas je Sveti Pantelejmon: Njegova ikona ISCJELJUJE, ali postoji nešto što je NAJSTROŽE ZABRANJENO!

Pravoslavna crkva  9. avgusta proslavlja praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu.

Vjeruje se da su njegove mošti, koje se čuvaju u Hilandaru, čudotvorne kao i njegova ikona.

Sveti Pantelejmon rodom je iz Nikomidije (današnji Izmit u Turskoj) od majke hrišćanke i oca neznabošca. Majka mu se zvala Evula, a otac Evstorgije. Kao mladić, Pantelejmon je učio za ljekara. Prišao je svešteniku Ermolaju koji ga je ne samo naučio vjeri Hristovoj nego i krstio.

Brojni su zapisi o čudotovornim izliječenjima koja se pripisuju Svetom Pantelejmonu.

On je čudotvorno izliječio slijepog čovjeka koji je potom prihvatio Hristovu vjeru. To je izazvalo zavist ljekara koji su uzalud tog čovjeka pokušavali da izliječe, a koji su potom Pantelejmona optužili da je hrišćanin. Izašavši pred sud cara Maksimijana, javno je to priznao.

Pred carem je izliječio i čojveka koji je dugo bolovao što je mnoge neznabošce privuklo hrišćanstvu. Car je Svetog Pantelejmona stavio na muke, ali mu se Gospod javljao nekoliko puta i iscjeljivao ga.

Djelovi svetih moštiju ovog velikomučenika nalaze se u manastiru Hilandaru, kao i u tri crkve u Beogradu: u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Kalemegdanu (crkva Ružica), zatim u hramu Svetog Arhangela Gavrila i u podvorju Moskovske patrijaršije, odnosno u hramu Svete Trojice (takozvana Ruska crkva).

Sveti Pantelejmon smatra se već skoro 2.000 godina zaštitnikom medicine i farmacije. Ime Pantelejmon znači svemilostivi. Slavi se 27. jula po starom, odnosno 9. avgusta po novom kalendaru.

Narodna vjerovanja

Inače, ako planirate započinjanje nekog posla ,danas je pravi dan za to. Vjeruje se da će svaki rad Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspješnim.

Takođe, ako se spremate za put, krenite. Sveti Pantelejmon je bio veliki putnik, a zaštitnik je svih kojima je drum drugi dom.

 

Spada u ognjene svece, kao i Sveti Ilija i Ognjena Marija. Zato nije dobro raditi u poljima, oko klasja…

U narodu važi  izreka: “Gromom bije gromovnik Ilija, vatrom pali Ognjena Marija, potpiruje Sveti Pantelija”.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com