U Avganistan ide 29 crnogorskih vojnika - Volim Podgoricu

U Avganistan ide 29 crnogorskih vojnika

U NATO misiju Resolute Support u Avganistanu biće upućeno 29 pripadnika Vojske Crne Gore, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva odbrane.

Sadašnji VIII kontingent, koji je trenutno angažovan u ovoj misiji, broji 20 vojnika, ali je odlukom Skupštine Crne Gore od 5. jula ove godine odlučeno da se broj učesnika u ovoj misiji poveća na maksimum 40.

Iz Ministarstva odbrane kazali su da će crnogorski vojnici u misiju otići u avgustu.

“U okviru naredne rotacije, tj. IX kontingenta, tokom mjeseca avgusta biće upućeno ukupno 29 pripadnika Vojske Crne Gore”,  navode iz resora Predraga Boškovića.

U planu rada Ministarstva odbrane navodi se da će vojnici IX kontingenta biti upućeni u misiju RS u Avganistanu između 25. avgusta i 5. septembra ove godine.

Pripadnici VIII kontingenta su u misiju RS otišli u martu ove godine, a prema istom dokumentu, njihov povratak predviđen je u periodu od 15. do 20. septembra ove godine. Crnogorski vojnici su angažovani u misiji u Avganistanu od 2010. godine, najprije kroz borbenu. ISAF misiji, koja je počela u februaru 2010. godine, mandat je završen 31. decembra 2014. Od tada su crnogorski vojnici angažovani u misiji Resolute Support, kroja broji više od 10.000 vojnika.

Crnogorski kontingent se sastoji od pješadijske jedinice, angažovane na zadacima zaštite savezničkih timova za obuku i savjetovanje Avganistanskih nacionalnih snaga bezbjednosti, štabnih oficira i podoficira angažovanih na različitim štabnim dužnostima u okviru Komande za obuku i savjetovanje Sjever.

Ministar odbrane Predrag Bošković rekao je ranije da su se članstvom u NATO stekli uslovi za pojačano prisustvo Crne Gore u međunarodnim misijama, koje za državu, kako je naveo, znači kredibilitet u međunarodnoj zajednici.

Pobjeda

1 komentar

  1. Dabogda se vratili u kovcezima!!! Sramno, da sramnije ne moze biti. Slobodarska Casna Crnogorska vojska po prvi put u istoriji ide u drugu drzavu, da tamo bude okupator! Sto bi Njegos rekao , jado moj, na ovu bruku??? Znate li sto cinite, nesretnici!!!??

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com