Država će zbog privlačenja zakupaca plaćati obaveze MA - Volim Podgoricu

Država će zbog privlačenja zakupaca plaćati obaveze MA

Odluka Vlade da budućem koncesionaru aerodroma nadoknadi aerodromsku taksu, koju eventualno ne bude mogao da plati Montenegro Airlines, je očekivana s obzirom na to da Vlada hoće da unaprijed naplati 100 miliona eura od koncesija, saopštio je ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

“Da li je to dobro ili loše ne možemo reći u ovom momentu jer se očigledno radi o namjeri da se privuče koncesionar, a buduće vrijeme će dati odgovor. Mogao bih reći da je očekivano da, ukoliko zahtijevate avansno plaćanje u tolikom iznosu, ponudite i određeno osiguranje od nečega što je trajna činjenica, a može bitno uticati na rizičnost posla za koncesionara”, kazao je Kostić Pobjedi.

Vlada je u prijedlogu koncesionog atka navela da je spremna da smanji izloženost koncesionara kreditnom riziku od eventualnog nastavka neplaćanja aerodromskih usluga MA, na način da mu država nadoknadi novac koji ne naplati od kompanije.

“Ministarstvo i Vlada obezbijediće koncesionaru određene mehanizme umanjenja i oslobađanja u slučaju neplaćanja MA”, navedeno je u prijedlogu koncesionog akta.

MA je prošlu godinu završio u minusu od 4,2, miliona eura. Kompanija je 2016. godinu završila sa gubitkom od 10,2 miliona, 2015. godinu sa minusom od 5,7 miliona , a 2014. sa gubitkom od 5,3 miliona eura. Ukupni nagomilani gubitak iznosi 76,5 miliona eura i neprekidno raste od 2014. kad je bio 50 miliona eura, 2015. godine 60,4 miliona, a 2016. godine 71,9 miliona eura.

Ukupna aktiva MA konstantno opada posljednjih godina, tako da je 2014. iznosila 62,5 miliona eura, da bi na kraju prošle godine opala na 48,7 miliona eura. Stalna imovina je takođe u padu sa 47 miliona na 36,9 miliona eura.

Poslovni prihodi se posljednjih godina standardno kreću između 66 i 67 miliona eura, dok su rashodi na kraju prošle godine iznosili 71,7 miliona eura. Od toga se na troškove zarada odnosi 9,4 miliona eura, dok su ti troškovi 2014. bili 8,4 miliona eura. Dugoročne obaveze ove kompanije su pale sa 24,2 miliona u 2014. godini na 12,9 miliona eura na kraju prošle godine, dok su kratkoročne “skočile” sa 53 miliona na 75 miliona eura na kraju prošle godine.

U MA je na kraju prošle godine bilo zapošljeno 394 radnika, a poreski dug kompanije je iznosio 18,6 miliona eura. Prema navodima medija MA duguje Aerodromima više od 20 miliona eura.

Vlada je krajem maja dala saglasnost za odlaganje izvršenja prispjelih obaveza između Aerodroma Crne Gore i Montenegro erlajnza do 31. decembra ove godine.

Vlada je usvojila Informaciju o sprovođenju sporazuma o načinu isplate potraživanja na osnovu izvršnih-pravosnažnih presuda Privrednog suda, potpisanog između predstavnika Aerodroma i MA.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com