PODGORICA: Otkazi u službama Glavnog grada? - Volim Podgoricu

PODGORICA: Otkazi u službama Glavnog grada?

U organima uprave i službama Glavnog grada radni odnos na određeno vrijeme ima 31 zaposleni, od čega 28 izvršilaca radi na sezonskim poslovima. Ukoliko Glavni grad bude ispoštovao plan optimizacije javne uprave Vlade Crne Gore prema kojem je vlast stavila moratorijum na zapošljavanje u javnom sektoru, nikome od njih neće biti obnovljen ugovor niti dat na neodređeno. Međutim, iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu saopštili su da će se Glavni grad nakon analize odrediti prema ovom dokumentu.

Oni nijesu naveli koliko imaju zaposlenih na ugovor o djelu.
–S obzirom na to da se radi o dokumentu koji je usvojen nedavno i nakon toga proslijeđen jedinicama lokalne uprave, Glavni grad će se nakon sveobuhvatne analize dokumenta, a u skladu sa razvojem grada i potrebama građana za efikasnom administracijom, odrediti prema tom dokumentu i njegovoj primjeni.

Podsjećamo da je ovaj dokument, u skladu sa zaključcima Vlade Crne Gore, jedinicima lokalne uprave upućen u formi preporuke. U organima uprave i službama Glavnog grada radni odnos na određeno vrijeme ima 31 zaposleni, od čega 28 izvršilaca radi na sezonskim poslovima –saopštili su iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu.
Zaposleni na određeno bi bez angažovanja mogli ostati po isteku vremena na koji su potpisali ugovore. Najduže mogu da rade do 1. marta 2019. godine, ako se bude poštovao stav Vlade koja predviđa da se u cilju optimizacije smanji broj zaposlenih. Ta mjera odnosiće se i na ugovore o privremenim i povremenim poslovima, kao i ugovore o djelu, ali se takvo ograničenje ne odnosi na ugovore o djelu čije zaključenje je neophodno za nesmetano vršenje poslova organa. Za takva angažovanja biće potrebno prethodno pribavljeno odobrenje Ministarstva finansija i Ministarstva javne uprave.
Prema podacima Ministarstva javne uprave na lokalnom nivou u čitavoj Crnoj Gori zaposleno je 12.174, a od tog broja planirano je da se do 2020. godine broj zaposlenih smanji za 1.217.
Kratkoročnim mjerama za optimizaciju javne uprave na centralnom nivou definisano je ograničenje zapošljavanja zasnivanjem radnog odnosa na neodređeno i određeno vrijeme u organima državne uprave i javnim ustanovama čiji je osnivač država do 1. marta 2019. godine. Jedna od mjera je i stvaranje preduslova za sprovođenje mjere sporazumnog prestanka radnog odnosa, proglašenje tehnološkog viška uz isplatu otpremnine za zaposlene na koje se primjenjuju opšti propisi o radu, kao i promjene akata o sistematizaciji u skladu sa stvarno potrebnim brojem izvršilaca kroz sagledavanje budžetskih i strateških opredjeljenja rada Vlade, uz obavezu smanjenja broja sistematizovanih izvršilaca od 10 do 30 odsto.

dan.co.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com