Kurban Bajram počinje 21. avgusta, stotine hiljada muslimana na jutarnjoj molitvi u Meki - Volim Podgoricu

Kurban Bajram počinje 21. avgusta, stotine hiljada muslimana na jutarnjoj molitvi u Meki

Brojni muslimani iz cijelog svijeta pristižu u Mekku gdje će tokom narednih dana obaviti hadž, jednu od pet islamskih dužnosti. Buduće hadžije koje su već pristigle na sveta mjesta trude se da što više vremena provedu u ibadetu, klanjanju namaza, učenju Kur'ana, odnosno moleći se.

Tako su brojni vjernici jutros obavili i sabah-namaz u Mesdžidul-haramu, poznatom kao Sveta džamija ili Velika džamija, koja okružuje u islamu najsvetije mjesto Kabu, javlja turska agencija Anadolija.

Fotoreporter agencije je zabilježio fotografije stotina hiljada muslimana tokom obavljanja jutarnje molitve u centru muslimanskog svijeta, obzirom da muslimani širom svijeta Kabu koriste kao Kiblu prema kojoj se okreću pet puta dnevno dok obavljaju namaz.

2018081123187638736332864Web

Foto:Anadolija

Više od dva miliona hadžija narednih dana će obaviti hadžske obrede, među kojima su glavni oblačenje ihrama, boravak na Arefatu, te tavaf (obilazak oko Kabe). Hadžije će takođe boraviti i na Mini i Muzdelifi, te obaviti simbolično kamenovanje šejtana sa sedam kamenčića, navodi AA.

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uslove za to.

2018081123187638736332860Web

Foto:Anadolija

Dan Arefata je u ponedjeljak, 20. augusta. Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara poznat je pod nazivom Jevmu'l-arefe (Dan Arefata). Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije 9. zul-hidžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

2018081123187638736332863Web

Foto:Anadolija

Običaji

Kurban ili Hadži-bajram, tokom kojeg je potrebno zaklati kurban i podijeliti kurbansko meso siromašnima, prijateljima i komšijama, traje četiri dana, a ove godine počinje 21. avgusta.

Muslimani širom svijeta prvog dana žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol spremnosti poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina za Boga, Bog se umiješao u posljednjem trenutku i umjesto toga dao je Ibrahimu da žrtvuje ovna.

Roditelji daruju svoju djecu, a djeca rodbine i djeca iz komšiluka koja rano prvog dana dolaze da čestitaju praznik dobijaju novčane poklone. Običaj je da se kuća i dvorište posebno očisti za ovaj praznik, a da se vjernici svečano obuku.

Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje. Zatim odlaze na mezarja, te se potom vraćaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijata.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com