Home / ŽIVOT + / Duhovnost / Svako ko se danas nađe U NEVOLJI, trebalo bi da URADI OVO, obavezno!

Svako ko se danas nađe U NEVOLJI, trebalo bi da URADI OVO, obavezno!

Ko vjeruje, izbaviće se…

Pravoslavna crkva i vjernici danas slave dan sjećanja na Svetog mučenika Kalinika, hrišćanskog svetitelja rodom je iz Kilikije koji se odrekao svih ovozemaljskih blaga i, u doba početaka hrišćanstva, pošao da propovijeda ovu religiju.

U Ankiri (današnjoj Ankari) Sveti Kalinik je uhvaćen od nekoga mnogobožačkog kneza Sakerdona. Knez mu je priprijetio mukama, ako se ne pokloni idolima, a predanje kaže da je svetitelj na to odgovorio: “Meni je svaka muka za Boga moga tako dobro došla kao gladnome hljeb”.

Kalinik je nakon toga strašno mučen, ali se knezu upravo ova surovost obila u glavu. Naime, gledajući svetiteljeve muke i mir sa kojim ih podnosi mnogi žitelji Ankare su i sami povjerovali u Isusa i moć jednog Boga.

Zato se knez nije usudio da ga ubije već je naredio da se Kaliniku obuju gvozdeni opanci sa ekserima unutra i da se otjera u Gangru (današnji Džankiri). Priča se da su vojnici na putu ožedneli, a vode nije bilo, pa se Kalinik pomolio Bogu, i izveo vodu iz jednog kamena.

Kad su stigli u Gangru mučitelji su Svetog Kalinika bacili u zažarenu peć. Priča kaže da se svetitelj se pomolio Bogu govoreći: “Blagodarim ti, Oče nebesni, što si me učinio dostojnim ovoga časa, u koji za ime Tvoje sveto umirem”. Potom je sam ušao u vatru.

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da su, kada se vatra ugasila, našli Svetog Kalinku mrtvog, ali je njegovo tijelo bilo celo i od ognja nepovrijeđeno. Postradao je zbog vere u Isusa Hrista oko 250. godine.

Danas se vjeruje da je Sveti Kalinik zaštitnik svih onih koji nepravedno pate zbog svojih uvjerenja i da blagosilja svakoga ko je spreman da do kraja strada zbog svojih ispravnih načela.

Hrišćani vjeruju da svako ko se danas nađe u problemu ili kakvoj nevolji, treba da ode do crkve, zapali svijeću i pomoli se Svetom Kalniku ovim riječima:

“Mučenik Tvoj Gospode, Kalinik, u stradanju svome je primio nepropadljivi vijenac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše”.

Dnevno.rs

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *