Peković založio “Maksimus” za dva miliona eura - Volim Podgoricu

Peković založio “Maksimus” za dva miliona eura

Budvanska kompnija „Top Hill“, koja gazduje najpopularnijim diskotekama na ovom dijelu Jadrana, proslavljenog košarkaša Nikole Pekovića, stavila je pod hipoteku kotorski elitni noćni klub “Maximus” na ime dva kredita ukupne vrijednosti od dva miliona eura.

„Hipoteka u iznosu od 1.500.000 eura sa rokom otplate 108 mjeseci i u iznosu od 500.000 eura sa rokom otplate od 60 mjeseci hipotekarnog povjerioca Crnogorske komeracijalne banke AD Podgorica, a na osnovu ugovora o kontinuiranoj hipoteci“, stoji zabilježba upisana kao teret 6. avgusta u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na kompleks “Citadele” u kotorskom Starom gradu.

Banka je zabranila i otuđenje i opterećenje na ovu nekretninu, bez njene saglasnosti, a ima mogućnost i neposredne prinudne naplate nakon isteka roka.

Ovo je peta kreditna tranša koju je firma od avgusta 2016. uzela kod crnogorskih banaka, upravo od kada je Pekovićeva firma kupila „Maximus“. Prije dvije godine, Pekovićeva firma je prvi put založila “Maximus” i to na ime kredita od 2,3 miliona eura, i hipoteka i dalje stoji upisana na ovu nekretninu.

Peković je krajem prošle godine u intervjuu srbijanskim medijima, priznao da on stoji iza ove budvanske firme.„Top Hill“ osim „Maximusom“ gazduje i istoimenom otvorenom diskotekom na brdu Topliš iznad Budve.

„Diskoteke ‘Top hill’ i ‘Maksimus’, kupio sam, takođe, na licitaciji, od firme u stečaju. Posluju dobro“, kazao je Peković u tom intervjuuu.

U Centralnom regustru privrednih subjekata stoji da je firmu „Top Hill“ osnovala ofšor kompanija „Domino investment“ sa Maršalskih ostrva, a izvršni direktor je Dragan Panić. Panić je takođe izvršni direktor u Pekovićevoj firmi “Spencer & Hill“ koja se uknjižila kao vlasnik bečićkog luksuznog hotela „ Mediteran“ i odmah kreditno zadužila šest miliona eura stavljajući hotelski kompleks pod hipoteku.

Peković, čiji je vjenčani kum Duško Šarić, brat Pljevljaka Darka Šarića, optuženog za međunarodni šverc kokaina, nakon prestanka košarkaške karijere, tokom koje je zaradio više od 50 miliona eura, okrenuo se građevinskom biznisu u Srbiji, dok je u Crnoj Gori kupovinom hotela „Mediteran“ ušao u hotelski biznis..

„Top Hill“ je u avgustu 2016. uknjižen kao vlasnik „Maximusa”, koji je prethodno sudski izgubila Zoja Dudić, udovica ubijenog Dragana Dudića Frica.

Diskoteka “Maximus”, kao dio imperije nekada najbogatijeg Kotoranina Dragana Dudića Frica, koji je bio bliski poslovni partner Darka Šarića, prešla je u vlasništvo Hypo Alpe Adria lizinga, nakon što nije otplaćivan kredit od pet miliona eura za koji je založen taj noćni klub.

Višegodišnji sudski spor, tokom kojeg je Zoja Dudić pokušala da dokaže da nije znala za poslovne odluke svoga supruga, iako se radi o zajedničkoj imovini, završen je u korist banke. Samo mjesec od pravosnažnosti presude, diskoteka prelazi u ruke budvanskog ”Top Hilla ” koji se u Upravi za nekretnine knjiži na 1.689 kvadrata poslovnog prostora u kompleksu kotorske “Citadele”.

Prošle godine prijavili profit od 33.318 eura

Pekovićev “Top Hill“ prošlu godinu završio sa dobitkom od 33.318 eura. To stoji u finansijskom izvještaju koji je ova firma predala Poreskoj upravi Crna Gore.

Prethodnu godinu ranije završili su sa pozitivnim neto rezultatom od 214.841 euro, dok je u 2015. dobitak bio 349.000 eura.

Imovina „Top Hilla“, kako stoji u izvještaju, procijenjena je na 2,9 miliona eura i odnosi se na poslovne prostore, koje kompanija ima u vlasništvu u kotorskoj “Citadeli”, gdje se nalazi „Maximus“.

Topliš zakupili na 30 godina

Kompanija „Top Hill“ je u junu 2012. na javnoj licitaciji zakupila na 30-godišnji zakup, zemlju opštine Budva na brdu Toplišu, na kojoj se nalazi istoimena diskoteka.

Ovo je jedan od, kako se hvalila tadašnja opštinska vlast, dobro zaključenih poslova jer se kompanija obavezala da će tokom zakupa, koji ističe 2042, u opštnsku kasu uplatiti gotovo devet miliona eura, odnosno 300 hiljada eura godišnje. Za zakup 3.900 kvadrata opštinske zemlje na Toplišu, firma mjesečno plaća od 15. juna do 15 septembra 69.817,10 eura, a za ostali period godine mjesečna zakupnina je 13.963,42 eura.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com