SVOJ DOM PRETVORILA JE U AZIL: Vanja brine o preko 60 pasa, svako malo neki je OTROVAN - Volim Podgoricu

SVOJ DOM PRETVORILA JE U AZIL: Vanja brine o preko 60 pasa, svako malo neki je OTROVAN

Dio sopstvenog dvorišta u pljevaljskom prigradskom naselju Dajevića han Vanja Ječmenica pretvorila je u azil za napuštene žvotinje.

Sama brine o pedesetak pasa koje je našla na ulici nakon što su ih nesavjesni vlasnici odbacili ili ostavili nedaleko od njene kuće.

“Moram da ih nahranim i smjestim na toplo mjesto ako je hladno. Ne mogu da gledam da umiru od gladi. Tako oni ostaju kod mene a ja se nadam da ću uspjeti da im pronađem porodicu koja će brinuti o njima”, ističe tridesetosmogodišnja djevojka, bez stalnog zaposlenje.

Do sada je udomila veliki broj napuštenih životinja a malo je onih koji su to željeli da urade u Crnoj Gori.

Za nju je šira javnost prvi put čula kada je prije nekoliko godina prešla oko 500 km i potrošila stotine evra da spasi život psu lutalici kojeg je pred njenom kućom udario automobil.

Vanja kaže da veći dio dana provodi sa svojim ljubimcima. Hrani ih, izvodi u šetnju, čisti prostorije u koje su smješteni, a bolesne redovno vodi na preglede kod veterinara.

Osim velikog truda Vanja izdvaja i dosta novca za nabavku hrane i plaćanje troškova sterilizacije i čišćenja pasa od parazita.

“Samo mi je dnevno za hranu potrebno oko 30 kilograma granula. Ja hranim i napuštene pse na pljevaljskim ulicama. Sve je to teško izdrati I fizički I psihički ”, kaže ona.

Za pomoć se, tvrdi, obraćala nadležnima u opštini Pljevlja, ali ni kod njih nije naišla na razumijevanje.

Uprkos brojnim poteškoćama Vanja svoje pse ne namjerava da smjesti u azil koji je prije nekoliko godina opština Pljevlja izgradila u pljevaljskom selu Zabrđe.

“Tamo se psi uspavljuju i izgladnjeli su previše. Mnogi građani koji su išli u posjetu azilu zvali su me da mi to prijave. Ja tu ne mogu ništa pomoći a postoje i nadležne službe koje bi trebalo da vode računa o tome.

Malo je onih, ističe Vanja, koji podržavaju njen humani rad, ali se nada da će svojim primjerom uticati na druge ljude da promijene svoj stav o napuštenim životinjama.

“Više pasa mi je do sada neko namjerno otrovao. Ja pretpostavljam ko to radi. Posljednji pas otrovan mi je prije nekoliko dana. Ovaj slučaj sam prijavila policiji, koja je uradila uviđaj”, istakla je Vanja Ječmenica.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com