Počinje GOSPOJINSKI POST: Ovo su STROGA PRAVILA koja se moraju poštovati - Volim Podgoricu

Počinje GOSPOJINSKI POST: Ovo su STROGA PRAVILA koja se moraju poštovati

Godinu svakog pravoslavnog hrišćanina obilježe četiri velika posta: veliki post (vaskršnji), božićni, post svetih apostola i gospojinski.

 

U utorak počinje gospojinski, koji je posvećen duhovnoj pripremi uoči praznika Uspenje Presvete Bogorodice – Velika Gospojine. Evo po čemu se ističe.

Gospojinski post traje od 14. do 28. avgusta. Najkraći je od četiri velika godišnja posta, ali stroži od božićnog i apostolskog. Zbog velikog poštovanja prema Presvetoj Bogorodici vjernici ovaj post poste kao i Veliki post.

 

To znači da se svi dani poste „na vodi“ osim subote i nedjelje, kada je dozvoljeno koristiti ulje i vino, a za praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji pada u vrijeme ovog posta, jede se i riba.

Važno je znati da, ako Velika Gospojina padne u srijedu i petak, ne mrsi se tog dana, već se jede riba, vino i ulje.

Praznik Velika Gospojina smatra se praznikom žena i majki.

Post pred Veliku Gospojinu ustanovljen je kako bi se svi sjećali Presvete Bogorodice i molili joj se. Ovaj post se prvi put pominje u spisima Teodora Studita 826. godine, a konačno je utvrđen na Carigradskom saboru 1166. godine.

1 komentar

  1. Aw, this was a very nice post. In idea I wish to put in writing like this additionally ? taking time and precise effort to make a very good article? but what can I say? I procrastinate alot and not at all appear to get something done.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com