Home / NOVOSTI / Društvo / Puštanje na slobodu uz kauciju: Uslovi, pravila, izuzeci

Puštanje na slobodu uz kauciju: Uslovi, pravila, izuzeci

Jemstvo kao jedna od mjera za obezbjeđenje prisustva okrivljenog na suđenjimaje instrument koji državi u izuzetnim slučajevima može da donese finansijsku korist ukoliko optuženi ne ispoštuje dogovor i da se u bjekstvo, ocijenio je za Pobjedu advokat Ratko Pantović.

Upravo na taj način je u sudskoj kasi završilo i 230.000 eura kojim je porodica Beograđanina Miloša Čujovića garantovala Višem sudu u Podgorici da će se optuženi za milionske pronevjere odazivati pozivima za suđenja ukoliko se nađe na slobodi. Nakon što je Čujović pobjegao, sud je ukinuo rješenje o prihvatanju jemstva, za njim je raspisana potjernica i određen mu pritvor, dok je novčani iznos od 230.000 eura prebačen u državni budžet.

Advokat Pantović ističe da, prema odredbama Zakona o krivičnom postupku, jemstvo može biti put do slobode jedino u slučaju ako je optuženom pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva.

“Kada dobije prijedlog za jemstvo, sud potom utvrđuje da li su ispunjeni zakonski uslovi za prihvatanje te vrste garancije. Jemstvo može da se prihvati samo onda kada je pritvor određen isključivo zbog opasnosti od bjekstva. Ukoliko je pritvor određen i po drugim osnovama, ne može se govoriti o jemstvu”, pojašnjava Pantović.

Procedura polaganja jemstva počinje odlukom suda o visini jemstva.

“Jemstvo glasi na novčani iznos koji sud određuje s obzirom na težinu krivičnog djela, lične i porodične prilike okrivljenog i imovno stanje osobe koja ga daje. Kaucija se sastoji u polaganju gotovog novca, hartija od vrijednosti, dragocjenosti ili drugih pokretnih stvari veće vrijednosti koje se lako mogu unovčiti ili u vidu hipoteke na nekretnine”, pojasnio je advokat Pantović.

Osoba koja daje jemstvo obavezna je da dostavi dokaze o svom imovnom stanju i vlasništvu nad imovinom koju nudi kao garanciju sudu. Okrivljenom se pritvor ukida ako on lično ili neko drugi za njega pruži jemstvo uz obavezu da do kraja krivičnog postupka neće pobjeći, a sam okrivljeni obeća da se neće kriti i da bez odobrenja neće napustiti svoje boravište. Nema pravila kada će predsjednik vijeća procijeniti da je iznos jemstva dovoljno jaka garancija da ta osoba neće pobjeći.

U slučaju kada okrivljeni pobjegne, dato jemstvo ide u pravosudni budžet, dok se okrivljenima vraća u slučajevima kada se donese oslobađajuća presuda, obustavi postupak ili kada optuženi ode u zatvor.

“Jemstvo se ukida ako okrivljeni na slobodi počini neko drugo krivično djelo. Sud donosi rješenje kojim se jemstvo ukida, a položeni novac se vraća ili hipoteka ukida. Takođe, ova garancija gubi snagu i onog trenutka kada se okrivljeni ne odazove pozivu za suđenje a izostanak ne opravda. U ovom slučaju, jemstvo se ukida, a okrivljenom se određuje pritvor “,pojašnjava advokat Pantović.

On ističe da mjere koje se mogu preduzeti prema okrivljenom za obezbjeđenje njegovog prisustva i za nesmetano vođenje krivičnog postupka su: poziv, dovođenje, mjere nadzora, jemstvo i pritvor. Jemstvo kao jedna od navedenih mjera se može razmatrati samo nakon što su pravosudni organi iskoristili ostale mjere.

Do sada najveći iznos novca koji je uplaćen na račun crnogorskih sudova je zasigurno garancija od 300.000 eura Vasa Ulića, koji slovi za šefa kriminalne grupe koja se bavila međunarodnim švercom droge.Ulić je prije deset dana ponudio jemstvo od 300.000 eura kako bi se branio sa slobode, što je sud i prihvatio.

Na posebnom bankovnom računu Osnovnog suda u Podgorici trenutno se nalazi ukupno 285.537,89 eura uplaćenih na ime položenog jemstva, koji predstavlja supstitut za određivanje pritvora okrivljenom u krivičnom postupku.

“Od navedenog iznosa, u dva predmeta je položeno po 100.000 eura na ime jemstva, dok je preostali iznos položen na ime jemstva u 21 krivičnom predmetu”, kazala je savjetnica za odnose sa javnošću Osnovnog suda u Podgorici Anja Krkeljić-Milić.

(Pobjeda)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com