AMFILOHIJE: Spomenik ruskoj carskoj porodici je ukras Podgorice - Volim Podgoricu

AMFILOHIJE: Spomenik ruskoj carskoj porodici je ukras Podgorice

Knjiga “Služba carskoj porodici Romanov“ Ariki Maravelja je prva knjiga o ruskoj carskoj porodici na grčkom jeziku, a pisana je sa mnogo ljubavi. I pored toga što postoji određeni otpor u Grčkoj u vezi carske porodice Romanovih,  rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sinoć na promociji ove knjige u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Izdavač knjige je tražio blagoslov od Arhiepiskopa atinskog za njeno objavljivanje.

“Knjiga je dragocjena i obećao sam da ćemo je prevesti na srpski jezik. Cilj je da proslavljanje Carskih strastoterpaca pređe granice Rusije. Mada, već je prešla, nema nikakve sumnje, jer prva kanonizacija carske porodice je bila u Americi, u Ruskoj zagraničnoj crkvi, sedamdesetih godina prošloga vijeka. A onda je bila i kod nas. Vi znate da je Njegova Svetost Patrijarh Irinej, na praznik stogodišnjice stradanja carske porodice služio Liturgiju u ruskoj crkvi u Beogradu, a poslije toga je bila Litija do spomenika cara Nikolaja koji se nalazi u centru Beograda“, kazao je Amfilohije i rekoa da je stogodišnjica mučeničke končine Carske strastoterpaca Romanovih obilježena i u Crnoj Gori, u manastiru Dajbabe, gdje su na spomeniku u ruskom stilu u kamen uklesani likovi carske porodice.

“Vidim da se ovi iz vlasti sad nešto bune, navodno da mi tu devastiramo kulturno blago. Ali bojim se da nije to u pitanju, nego da je sad vlast Crne Gore zavela sankcije Rusiji. I nekome nije u interesu što smo mi tu stogodišnjicu obilježili na takav način. A to je nešto najljepše što je sagrađeno u Crnoj Gori u ovo naše vrijeme. U pitanju je divan ukras za glavni grad Crne Gore i za manastir Dajbabe“, kazao je on i odbacio tvrdnje o devastaciji manastira.

“To nije građeno unutar manastira, nego pored, gdje je donedavno bio kamenjar. Pokojni otac Luka je tamo dotjerao tone zemlje, poravnio kamenjar i zasadio masline, pa je sada tamo maslinjak. I tu se baš potrefilo divno mjesto, naspram manastira. A tu je i starac Simeon Dajbabski, koji je ruski đak“, kazao je Amfilohije.

Zapravo se radi – rekao je – o našoj dužnosti da blagodarimo caru Nikolaju, velikom prijatelju naroda.

“Crkva ni danas ne može drugačije, nego kao što su radili Mitropoliti Petrovići, iako ovi današnji od mene traže da ja idem nekim njihovim putem“, rekao je Amfilohije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com