MORSKI PSI SVE ČEŠĆI U JADRANU: 3 savjeta kako da se EFIKASNO odbranite od njih - Volim Podgoricu

MORSKI PSI SVE ČEŠĆI U JADRANU: 3 savjeta kako da se EFIKASNO odbranite od njih

Prošlo je 10 godina od poslednjeg napada morskog psa na slovenačkog ronioca Damjana Peseka kod Visa, a klimatske promjene su ponovo skremule pažnju javnosti na moguće prisustvo morskih pasa u Jadranu.

Od opasnijih vrsta za ljude vrlo vjerovatno će se u Jadranu pojaviti tigar (Galeocerdo cuvier) i trupan oblokrilac (Carcharhinus longimanus) koji je već viđen u Sredozemnom moru i neke manje opasne vrste iz tropskih područja, uglavnom Crvenog mora, prenosi 24 sata.hr.

Kako se odbraniti od morskog psa?

“To je teško pitanje jer nema prave odbrane od morskog psa koji je naumio vidjeti kakvog ste ukusa. Morski psi najčešće napadaju naglo i to je opasno. Ako ga ipak vidite, najbolje se bez previše panike, ako je to moguće, udaljite od njega prateći ga gje se nalazi”, upozorava profesor Petar Kružić.

Nemojte panično plivati prema obali

Morski pas će vas upravo tada vidjeti kao plijen koji pokušava da pobjegne od njega. Iako je u tako paničnoj situaciji jako teško ostati pribran, upravo to je ključno kako biste izbjegli nesrećnu sudbinu koju je morski pas za vas namijenio.

Ne okrećite mu leđa

Iako bi nam svima to bila prvobitna reakcija, morskom psu nikada ne okrećite leđa, već ga gledajte u lice. Ako ste u trenutku kad ste ga ugledali ronili, uspravno izronite gore šireći maksimalno ruke i noge (ali ne panično!) kako biste izgledali što veći. Naravno, jednom kad pokaže da je zainteresovan za vas, teško da će vas pustiti dok se ne uvjeri u to da ste mrtvi.

Ne pokušavajte da ga udarite

Klint Emerson, bivši član glavne specijalne jedinice Američke ratne mornarice, za Biznis Insajder je objasnio kako se suprostaviti morskom psu. “Svi znamo da su udarci u vodi puno usporeniji, stoga ako niste posebna osoba koja ima veoma jak i snažan udarac čak i u vodi, udaranje pesnicom morskog psa u nos, neće napraviti apsolutno ništa”, upozorava Emerson i dodaje da je prije svega treba ciljati na njegove oči ili svom snagom povući škrge koje se nalaze iza glave.

Spas je u kupaćem?

Zajedno sa naučnikom Nejtanom Hartom i industrijskim dizajnerom Rejom Smitom, Hamiš Džoli, osnivač organizacije SAMS je otkrio da je kupaći sa tamnim dijelom koji ide na tijelo i prugastim rukama i nogama najbolje za surfere jer dizajn odijela surfera čini sličnim ribi, morskom lavu ili morskoj jegulji, koje morski psi ne jedu.

24 sata.hr

Foto: Profimedia

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com