“O izručenju Asada odlučuje američki državni sekretar, na Crnu Goru se odnosi ugovor koji su 1901. SAD potpisale sa Kraljevinom Srbijom” - Volim Podgoricu

“O izručenju Asada odlučuje američki državni sekretar, na Crnu Goru se odnosi ugovor koji su 1901. SAD potpisale sa Kraljevinom Srbijom”

Nakon što je bivši operativac CIA-e, Džozef Asad, pozvao SAD da odbiju zahtjev Crne Gore za njegovo izručenje, novinarka Glasa Amerike Milena Đurđić kazala je za TVCG da su, tim povodom, kontaktirali sa američkim Stejt departmentom te da im je saopšteno da “Sjedinjene Države ne komentarišu da li su zahtjevi za izručenje podneseni u određenim slučajevima”.

Prema proceduri SAD, konačnu odluku o izručenju donosi američki državni sekretar i to na osnovu mišljenja sudije, navela je Đurđić, prenosi Portal RTCG.

“Saopšteno nam je međutim da se na Crnu Goru, kao državu nasljednicu, odnosi Ugovor o izručenju koji su 1901. godine Sjedinjene Države potpisale sa tadašnjom Kraljevinom Srbije. Prema članu pet tog ugovora, ni jedna strana potpisnica nije obavezna da izruči svoje državljane ili subjekte. Takođe prema članu 6, bjegunac neće biti izručen ako se utvrdi ili ako on sam dokaže da je krivično djelo, za koje je optužen, političke prirode,” pojasnila je ona.

“U svakom slučaju, prema proceduri ovdje u Sjedinjenim Državama, konačnu odluku o tome da li će neko biti izručen donosi američki državni sekretar i to na osnovu mišljenja sudije, obično za prekršaje ili sudije okružnog suda, koji razmatra određeni zahtjev za izručenje. S obirom na to da ima diskreciono pravo da odlučuje o zahtjevima za izručenje, državni sekretar može da uzme u obzir i bilo koji pisani materijal koji podnese bjegunac, njegov advokat ili druge zainteresovane strane, kao i druge spoljnopolitičke ili humanitarne okolnosti,” rekla je Đurđić, prenosi Portal RTCG.

(Vijesti)

1 komentar

  1. You produced some decent points there. I looked on the net with the issue and located most individuals is going together with along with your internet site.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com