Home / PG INFO / Aktuelno / POČEO JE GOSPOJINSKI POST: Čak iako ne postite, jednu stvar obavezno morate da znate

POČEO JE GOSPOJINSKI POST: Čak iako ne postite, jednu stvar obavezno morate da znate

Post traje 14 dana, posti se na vodi i ulju, izuzev praznika Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta, kada je dozvoljeno jesti ribu

Pravoslavna crkva i njeni vjernici obilježili su juče početak Gospojinskog posta koji traje do 27. avgusta. To je najkraći, dvonedjeljni post, ali veoma strog, ispred kojeg po strogosti prednjači samo Vaskršnji. Uveden je u čast i prema primeru Presvete Bogorodice, Majke Božije, koja je vrijeme prije upokojenja provela u stalnom postu i molitvi.

Post je izuzetno strog – svih dana se posti na vodi osim nedjeljom kada su dozvoljeni ulje i vino.

Post traje 14 dana, posti se na vodi i ulju, izuzev praznika Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta, kada je dozvoljeno jesti ribu.

Gospojinski post uvijek počinje 14. avgusta, na dan Svetih mučenika Makaveja, a prethodi velikom hrišćanskom prazniku Uspenju presvete Bogorodice, poznatijem kao Velika Gospojina, koji se proslavlja 28. avgusta i poznat je kao praznik majki i djece, kada žene obavezno treba da se pričeste.

Treba imati u vidu i da post ima dvije strane: tjelesnu i duhovnu. Tjelesni post je uzdržavanje od jela životinjskog porijekla. Duhovni post podrazumijeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela.

Foto: crkvenikalendar.com

Tjelesni post je samo neophodno pomoćno sredstvo za uspješnu duhovnu borbu protiv strasti, koje se raspiruju kroz tjelesne želje. Stvarni post koji obuhvata i tjelesni i duhovni aspekat, privodi čovjeka smirenju. Oslobađanje duha i tijela od pogrešnih misli i djela uz molitve predstavlja suštinu hrišćanskog posta.

Vrijeme između Velike i Male Gospojine, koja se obilježava 21. septembra, naziva se međudnevnica, a vjeruje se da je taj period najbolji za branje svih plodova i ljekovitih trava, pa se odlazi na izvore koji, prema narodnom vjerovanju, imaju ljekovito dejstvo.

 

Check Also

“Moj kum Brano Gvozdenović kaže da neće da mi pomene ime”

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *