BUDUĆA AMBASADORKA SAD PRED ODBOROM SENATA: Borba protiv korupcije i jačanje ekonomije trebaju biti prioriteti CG vlasti - Volim Podgoricu

BUDUĆA AMBASADORKA SAD PRED ODBOROM SENATA: Borba protiv korupcije i jačanje ekonomije trebaju biti prioriteti CG vlasti

Borba protiv korupcije i jačanje ekonomije treba da budu prioriteti za crnogorsku vlast, kazala je Džudi Rajzing Rajnke, buduća ambasadorka Sjedinjenih američkih država (SAD) u Podgorici.

Ona je tokom saslušanja pred Odborom za vanjske poslove američkog Senata poručila da je Crnoj Gori potrebna transparetnost u poslovanju.

“Dok reforme u Crnoj Gori budu stvarale efektivnije i transparetnije pravne okvire, treba očekivati i ekonomski rast. Američke firme žele partnera u Crnoj Gori, ali traže stabilnost i vladavinu prava“, kazala je Rajnke, navodeći da je izgradnja vjetroelektrana u Krnovu dobar primjer saradnje.

“Postoje brojne šanse za američke firme u oblastima kao što su turizam, zdravstvo i poljoprivreda. Američka ambasada će učiniti sve da se one i ostvare”.

Ona je kazala da je Crna Gora dobar primjer u regionu, podsjećajući da je prošle godine postala članica NATO kao i da je u pregovorima sa Evropskom unijom. Rejnke je rekla da će sarađivati sa crnogorskom vladom, civilnim sektorom i građanima.

Senator Ron Džonson istakao je da su države u koje se šalju ambasadori važne za SAD jer se nalaze u situaciji kada treba da odluče hoće li i dalje gledati ka Zapadu ili prema Rusiji.

Senator Kris Marfi kazao da su prošla vremena kada senatori nijesu znali mnogo o Balkanu.

“Ako želite da pričate o lošim vijestima sa Balkana, možete i dalje. Mnogi od tih etničkih tenzija su prirustne, granice su i dalje neriješene, napredak u demokratiji i vladavini prava je spor. Prisustvo SAD na terenu je ključno za riješavanje loših vijesti“, kazao je Marfi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com