Home / ŽIVOT + / Ljubav i sex / Kako da za 5 minuta znate da li će vaša ljubav trajati!

Kako da za 5 minuta znate da li će vaša ljubav trajati!

Još davne 1986. godine psiholog Džon Gotman tvrdio je da mu je dovoljno samo 5 minuta provedenih nasamo s ljubavnim parom kako bi procijenio hoće li njihova veza potrajati ili će biti kratkog vijeka.

Još tada je okupio grupu svježe vjenčanih parova ne bi li proučio njihovo ponašanje i pokušao predvidjeti da li će ostati zajedno. I šest godina kasnije pokazalo se da je njegova prognoza bila tačna u čak 94% slučajeva!

A šta je to što mu je otkrilo koliki će biti životni vijek jedne romanse? Međusobno ponašanje partnera u svakodnevnoj komunikaciji.
Potrebno je prvenstveno da partneri budu ljubazni i velikodušni. Naime, Gotman je prilikom proučavanja parova i njihovih međusobnih reakcija utvrdio da su parovi koji su u svakodnevnom razgovoru smireni, ljubazni, dragi i velikodušni jedno prema drugom parovi s najvećim šansama za opstanak veze. Naprotiv, partneri koji su u razgovoru bili nervozni, ljuti i neprijateljski nastrojeni, nisu ostali zajedno, baš kao što je Gotman i predvidio.

Partneri koji nisu ostali zajedno nisu uvijek otvoreno pokazivali navedene negativne emocije, ali pravu su istinu otkrile njihove fizičke reakcije koje je dr. Gotman mjerio. Njihovo znojenje i povećani otkucaji srca odavali su utisak kao da su se suočili s tigrom koji ih napada, a ne nekim ko bi trebalo da bude njihov životni partner.

Partneri koji, s druge strane, uvažavaju i poštuju jedno drugo i jedno prema drugom su ljubazni, nalaze se u emocionalno i psihološki znatno prijatnijoj vezi koja ima velike šanse za opstanak.

Izvor: Noizz.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *