Đukić: Sankcije Rusiji nisu urodile plodom, djelovale su stimulativno na rusku privredu - Volim Podgoricu

Đukić: Sankcije Rusiji nisu urodile plodom, djelovale su stimulativno na rusku privredu

Zahvaljujući decenijskom životnom i radnom stažu u Rusiji, ali i funkciji prvog počasnog konzula Ruske Federacije u Crnoj Gori, te poznajući društveno-političko-ekonomske tokove u toj zemlji, smatram da anti-ruske sankcije zbog sukoba na relaciji Ruska Federacija – Ukrajina, definitivno nisu urodile plodom, saopštio je danas Boro Đukić, prvi počasni konzul Ruske federacije u Crnoj Gori i koordinator za međunarodne odnose Prave Crne Gore.

“Štaviše, po svim relevantnim parametrima, jasno je da su djelovale stimulativno na rusku privredu. Osim toga, ove sankcije, osim što su na momente izgledale komično, definitivno su prouzrokovale prećutnu ekonomsku krizu u onim zemljama koje su svoje spoljnotrgovinsko djelovanje upravo temeljili na saradnji sa Rusijom. Stoga, devetostruko uvedene anti-ruske sankcije, treba posmatrati višeslojno. Prije svega, one nisu imali destabilizirajući uticaj na političke prilike u Rusiji, naprotiv. Vladimir Putin je ostvario najubjedljiviju pobjedu do sada na minulim predsjedničkim izborima. Rusija se je dala presudni ton u smirivanju krize u Siriji, ali i, govoreći o visokoj diplomatiji, dala svoj doprinos u otopljavanju odnosa sa SAD, pogotovo nakon sastanka na liniji Putin – Tramp”, istakao je Đukić.

On je dodao da govoreći o ekonomskim parametrima, valja istaći onaj najaktuelniji: besprekorno organizovano svjetsko prvenstvo u fudbalu, za čiju organizaciju je čak i američki predsjednik imao samo riječi hvale. Govoreći o stvarima ”koje život znače”, ističem da se prosječna ruska plata nije umanjivala, da su cijene namirnica ostale iste, sa bitnom razlikom: zbog zabrane uvoza prehrambenih proizvoda sa područja EU, ruska Vlada je stimulisala domaće proizvođače koji sada proizvode hranu po EU recepturi, ali bez (ili makar bitno smanjenim) GMO sastojcima.

“Time se, osim supstitucije EU proizvoda, dodatno stimulisao ruski prozivođač koji je nakon više decenija ponovo postao konkurentan na ruskom tržištu, čime je došlo do porasta otvaranja novih malih i srednjih preduzeća. Prema analizi pojedinih ekonomskih agencija, prosječan Rus zbog sankcija godišnje dodatno troši 4400 rubalja (oko 60 EUR) više, što je neosjetan trošak, pogotovo poredeći sa sankcijama SR Jugoslaviji početkom devedesetih”, kazao je Đukić.

Po njegovim riječima, nadalje, Rusija se, kao i sve velike sile, brzo preorjentisala na trgovinu sa tkz. ”rastućim silama”, poput Kine, zemljama Južne Amerike, ali i zemljama bivšeg SSSR-a.

“Time su na jedna zatvorena vrata (EU), dobili troje novih, otvorenih. Stoga, ocjenjujem da sankcije Rusiji nisu dobre ni za naše tržište. Kao neko ko je godinama po funkciji sarađivao sa ruskim turistima u Crnoj Gori, bilježim osjetan pad njihovih dolazaka nakon sankcija, ali i ulaska u NATO savez. Smatram da to nije mudra, a ni tradicionalno-istorijski utemeljena politika prema bratskom ruskom narodu. Nadam se da će država imati mudrosti i hrabrosti da konačno skrene sa tog pogubnog, zašto ne reći – antiruskog kursa”, zaključio je Đukić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com