PLATE PREDSJEDNIKA U REGIONU: Evo ko ima najveći, a ko ubjedljivo najmanji mjesečni lični dohodak - Volim Podgoricu

PLATE PREDSJEDNIKA U REGIONU: Evo ko ima najveći, a ko ubjedljivo najmanji mjesečni lični dohodak

Predsednik Slovenije Borut Pahor ima najveću mjesečnu platu među predsjednicima iz regiona, dok najmanju prima šef srpske države Aleksandar Vučić.

 

FOTO: MARINA LOPIČIĆ

 

Plata predsjednika Slovenije na mjesečnom nivou, kako se navodi u njegovoj imovinskoj karti, iznosi 3.322 evra, a s druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mjesečno prima čak tri puta manje, odnosno 1.083 evra.

 

FOTO: REUTERS

 

Više od 3.000 eura iznose mjesečna primanja hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, ali i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

 

FOTO: MARINA LOPIČIĆ

 

Prema podacima hrvatskog Poverenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Grabar Kitarović ima neto platu od 3.276 evra, dok članovi Predsjedništva BiH u prosjeku zarađuju 3.091 evro mjesečno.

 

FOTO: ZORANA JEVTIĆ

 

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH, članovi Predsjedništva te zemlje Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić primaju 2.862 eura, 2.874 eura i 3.536 eura mjesečno, respektivno.

 

FOTO: FONET

 

Premda na sajtu Agencije za spriječavanje korupcije Crne Gore još nisu objavljeni podaci o mjesečnim primanjima predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, poznato je da je njegov prethodnik na toj poziciji mjesečno zarađivao oko 2.420 euvra, pa se zaključuje da toliko iznosi i Đukanovićeva mjesečna zarada.

 

FOTO: SLOBODEN PEČAT/ BORČE POPOVSKI

 

Manje od 2.000 eura mjesečno zarađuju predsjednici Albanije, Ilir Meta, čija plata iznosi 1.425 eura i Makedonije, Đorđe Ivanov, koji zarađuje 1.250 eura.

 

FOTO: MARINA LOPIČIĆ

 

U tekstu se takođe napominje da plate predsjednika daleko nadilaze prosječna mjesečna neto primanja u regionu, pri čemu su rekorderi trojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Mjesečna zarada Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića, primjera radi, sedam puta je viša u odnosu na prosjek u Bosni i Hercegovini.

 

Grabar Kitarović, Ivanov i Pahor imaju trostruko više plate od prosječne u Hrvatskoj, odnosno Makedoniji i Sloveniji, dok je plata predsjednika Srbije Aleksandra Vučića duplo viša u odnosu na prosječnu platu u Srbiji.

 

FOTO: NEBOJŠA MANDIĆ

 

Prema službenim podacima, najveće prosječne plate u regionu imaju Slovenija i Hrvatska, a najniže Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com