SUZE PODGORIČANINA: Ovo vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim… - Volim Podgoricu

SUZE PODGORIČANINA: Ovo vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim…

Iz NVO Banka hrane, uputili su apel za pomoć devedesetogodišnjem Podgoričaninu, koji živi u nehumanim uslovima za život.

Saopštenje Banke hrane prenosimo integralno:

,,Pomozimo Stevanu Eraku iz Podgorice
Iznenadni ljetnji pljusak i otvorena vrata nekadašnjeg poslovnog prostora, tih devet kvadratnih metara u kojima svoje staračke dane provodi Stevan Erak … Čini se da se u tom trenutku sva tuga crnogorske sirotinje skupila i nadvila nad ovaj prostor iznad Ulice Meše Selimovića u podgoričkom naselju Blok 5. Devedesetogodišnji Stevan čeka nas i svu nadu polaže u dobre ljude koji će pročitati njegovu priču.
– Кako da ležim kad ste mi u goste došli? Znam ja red, a vi ne zamjerite što ne mogu da ustanem. Teško se krećem. Ponekad, imam tu stolicu ispred, pa nekad izađem, sjedim malo tu, ali uglavnom ležim. Ovih devet kvadrata plaćam 40 eura  mjesečno. Za hranu se ne brinem. Narodna kuhinja mi obezbijedi i pošalje jedan obrok dnevno. Кomšinici dam pa mi kupi izjutra ponešto, ali ovaj stan nisam platio već tri mjeseca. Tu su i računi za struju, vodu… Nisam navikao da dugujem. To me izjeda – kaže kroz suze Stevan.
Trideset godina  je udovac, a životne prilike natjerale su ga da se prije dvanaest godina smjesti u ovih devet kvadrata.
– Ona je davno otišla na neko ljepše mjesto, a meni je, eto, ostala ta uspomena, fotografija na kojoj smo nas dvoje. Dok ležim, često gledam u nju. Nisam se nadao da ću ovako dugo živjeti. Valjda, nisam pušio, nisam pio, nisam nikad mnogo jeo. Ne jedem ni sad. I da hoću, ne mogu. Donesu mi ručak, hvala im, ali ja malo pojedem. Ne mogu – objašnjava nam Stevan.

Noć uoči našeg dolaska, Stevan je proveo u zgradi Hitne pomoći. A tamo je često. Zahvalan je komšinici, koja mu u tim situacijama izađe u susret. Penziju  uglavnom potroši na ljekove, a u kućnoj apoteci njih je bar deset kutija.
– Već tri mjeseca za kiriju i za račune ne može da pretekne. Sve se nadam … Volio bih da mogu da odvojim, da platim nekoga da me okupa, jer ja sam ne mogu – govori Stevan dok niz staračke obraze opet teku suze.
Stevanu Eraku možete pomoći uplatama kod NLB banke na žiro-račun 00-004-0000016.6 ili tako što ćete nam  se obratiti (Banci hrane CG )  na tel 069495680, e-mail [email protected] ili u inboxu na fb stranici , kako bi dobili Stevanov kontakt telefon i direktno mu prižili pomoć i podršku.
Banka hrane je Stevanu pomogla sa namirnicama i higijenskim sredstvima i uputila humane ljude da mu pomignu u skladu sa migućnostima.
– Кažu mi da sam za svoje godine razborit, da sve razumijem, ali zbog toga mi nije drago. Najviše bih volio da nisam svjestan ničega i da je ova moja starost jedan ružan san – govori nam Stevan dok ga ostavljamo njegovoj samoći, u njegovih devet kvadrata.
Banka hrane Crne Gore je o problemina starca  Stevana Eraka obavijestila:
Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Opštinu Podgorica
Gradonačelnika
Sekretarijat za socijalni rad
Centar za socijalni rad
Ombdusmana i
zamolila za pomoć starcu .
Naša molba se odnosila na pomoć u svakodnevnim potrebama gdinu Eraku, subvenciji za struju  i preporuci za smještaj u Dom za stare, navodi se u saopštenju Banke hrane

2 komentara

  1. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative. I am going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com