Home / ŽIVOT + / Duhovnost / Ovo bi PRAVI VJERNICI trebalo da znaju: Šta uraditi sa brojanicom kada se POKIDA?

Ovo bi PRAVI VJERNICI trebalo da znaju: Šta uraditi sa brojanicom kada se POKIDA?

Treba uvijek imati u vidu kada se kupuje brojanica da ona nije modni detalj.

Jedno od duhovnih obilježja svakog vjernika je brojanica. Iako se u današnje vrijeme brojanice nose više iz modnih nego iz vjerskih razloga, brojanica je mnogo više od običnog komada nakita.

Postoje male i velike brojanice. Male brojanice se sastoje od 33 čvorića, a velike mogu imati 50, 100 ili čak 300 čvorića.

Svaki čvorić se sastoji od 7 krstića.

Pletene brojanice se prave od ovčije vune što nas podsjeća da smo mi ovce dobrog pastira Gospoda Isusa Hrista.

Svaki vjernik dok se moli uz brojanicu izgovara molitvu. Najčešće izgovarane molitve su„Molitva Isusova“ i „Molitva Presvete Bogorodice“.

Nerijetko se može vidjeti da pojedinci nose više brojanica na ruci. Nažalost, to je jedno od pogrešnih shvatanja brojanice i njenog postojanja.

Brojanica ne služi ni za igru ni za ukras, već za molitvu. Molitva je utkana u svaki dio brojanice jer sveštena lica koja je prave tokom njene izrade izgovaraju molitve. Stoga treba uvijek imati u vidu kada se kupuje brojanica da ona nije modni detalj.

Jedna od najvećih dilema koja prati brojanicu je zašto se ona nosi na lijevoj ruci?

Odgovor je jednostavan – iz praktičnih razloga. Dok se krstimo prilikom molitve lakše nam je da je držimo u lijevoj ruci. Takođe, dok obavljamo svakodnevne aktivnosti lakše nam je da je nosimo na lijevoj ruci. Naravno, nikakav problem nije da se brojanica nosi na desnoj ruci jer odabir ruke nije vjersko, već praktično pitanje.

Postoje i brojanice koje se nose oko vrata.

Jedna od najvećih enigmi vezanih za brojanicu je šta uraditi sa njom kada ona pukne?

Kada se desi da brojanica pukne treba je spaliti. Bacanje osveštanih stvari je grijeh, tako da se brojanice kao i druge osveštane stvari spaljuju.

U hramovima, crkvama i manastirima se mogu naći brojanice koje predstavljaju svojevrsna umjetnička djela. Pored pletenih brojanica, postoje i metalne kao i nanizane brojanice.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com