Home / ŽIVOT + / Duhovnost / DANAS JE OPASAN PRAZNIK: Na današnji dan ne radite ove stvari!

DANAS JE OPASAN PRAZNIK: Na današnji dan ne radite ove stvari!

U velikom dijelu Srbije narod kaže da je danas „opasan praznik”, za koji se vezuju mnoga vjerovanja.

Ovog dana proslavlja se prenos moštiju, dok je njegov glani praznik 11. juna.

Sveti Vartolomej, koji je u našem narodu poznat i kao Vratoloma iliti Vrtoloma, najprije je s apostolom Filipom i sestrom djevicom Marijamom, a neko vreme i sa svetim Jovanom Bogoslovom, propovedao jevanđelje prvo u Aziji, zatim u Indiji i, najzad, u Jermeniji, gdje je i mučenički i skončao.

U Jerapolju ovi sveti apostoli molitvom su ubili veliku zmiju, koju su neznabošci u hramu držali i obožavali. U istom tom gradu molitvom su dali vid Stahiju, koji je četrdeset godina bio slijep.

Tada se digao na njih narod, pa su Filipa i Vartolomeja razapeli na krst pritom Vartolomeja naopako. U tom trenutku dogodio se zemljotres, u kom su poginule zle sudije i mnogo naroda. Osetivši to kao kaznu božju, mnogi su pritrčali da skinu apostole s krstova, međutim, Filip je već bio izdahnuo dok je Vartolomej još bio u životu.

Posle toga Vartolomej je otišao u Indiju, gde je propovedao i preveo na indijski jezik Jevanđelje Matejevo. Zatim je prešao u Jermeniju, gde je izlečio carevu ćerku od ludila. Ali, zavidljivi carev brat Astijag uhvatio je božjeg apostola i razapeo ga na krst, pa mu je onda kožu odrao i posekao glavu u Albanopolju Jermenskom.

Njegovo tijelo hrišćani su časno sahranili u olovni sanduk, koji su, međutim, neznabošci uzeli i bacili u more. Voda je donijela sanduk do ostrva Liparskih, gdje ga episkop Agaton, po otkrovenju u snu, dočeka i sahrani u hramu. Kasnije su mošti ovog velikog apostola prenijete u Benevent, pa u Rim.

Za ovaj praznik u narodu su vezana brojna vjerovanja.

Narod kaže da se djeci brani da se penju po drveću, da ne bi slomila vrat, zabranjuje se kupanje u rijekama a ženama da „bućkaju” mlijeko.

U Homolju se obustavlja svaki rad, dok se u nekim delovima zemlje vjeruje da, ako radite na Vratolomu, postoji opasnost od poplava, grada i oluje.

Sveti Vartolomej je svetac koji čuva usjeve i strogo pazi da neko ne ore. Vjeruje se da Vartolomej ne prašta nevjernicima koji danas rade, zbog čega rizikuju da im svi usevi propadnu.

„Smlatiće te kao Vrtoloma prasku” je rečenica koja se danas čuje u selima u Pomoravlju. U ovom kraju niko danas ne bi trebalo da radi, da ga ne bi svetac „smlatio”, kaže narod.

U selima u Šumadiji vjeruju da svetac leči od padavice, pa bolesni idu u obližnji manastir, kako bi se pomolili, dok u topličkom kraju smatraju da Sveti Vratoloma i Sveti Sava danas sede na planini i čuvaju sve njive kako ne bi bilo neke štete.

Tek kada oni prilegnu i zadremaju, može doći do grada, ali to se rijetko dešava.

Izvor: Blic žena

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com