Podgorica će biti regionalni dijagnostički i istraživački centar - Volim Podgoricu

Podgorica će biti regionalni dijagnostički i istraživački centar

„Uprava Glavnog grada počastvovana je što je upravo Podgorica izabrana da bude regionalni dijagnostički i istraživački centar i, imajući u vidu značaj ovog projekta, mi ćemo dati svoj puni doprinos i nastojati da budemo što bolji partner u svakoj od faza realizacije ovog projekta“, saopštio je danas gradonačelnik Dr Ivan Vuković na sastanku sa švajcarskom delegacijom predstavnika Swiss Continence Fondacije, predvođene profesorom Tomasom Keslerom, predsjedavajućim Fondacije i šefom katedre za neuro-urologiju na Univeritetu u Cirihu i Univerziteteskoj bolnici Balgrist. Sastanku su prisustvovali i ministarka nauke Dr Sanja Damjanović, kao i direktor Kliničkog centra dr Jevto Eraković.

U cilju unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, profesor Kesler je nedavno pokrenuo incijativu povodom izrade zajedničkog projekta između Crne Gore i Švajcarske pod okriljem Swiss Continence Fondacije. „Projekat bi podrazumijevao formiranje dijagnostičkog centra u Crnoj Gori, koji bi uključivao i projekte edukacije namijenjene zdravstvenim radnicima na osnovu najsavremenijih naučnih i obrazovnih dostignuća“, istakao je profesor Kesler.

Budući da se radi o veoma zahtjevom projektu on će biti realizovan fazno, a za dalji nastavak njegovog planiranja neophodno je naći adekvatnu lokaciju za infrastrukturni dio projekta, odnosno izgradnju neophodnog objekta. Glavni grad je predočio koje su to raspoložive lokacije koje bi odgovarale ovoj namjeni. Takođe, ponuđene su, u skladu sa nadležnostima Glavnog grada, sve olakšice koje se odnose na dobijanje neophodne dokumnetacije za gradnju na navedenim lokacijama, uz napomenu da, kao partner u projektu, Glavni grad zauzvrat ne očekuje nikakvu finansijsku kompenzaciju.

Konstatujući da će jedan ovakav centar za čiji razvoj već postoji jasna vizija biti od koristi ne samo za stanovnike Podgorice i Crne Gore, već i za cijeli region, sagovornici su se saglasili da je neophodno što prije donijeti odluku o lokaciji i  početi sa realizacijom projekta.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com