DAN KADA JE JUGOSLAVIJA POKORILA SVIJET I OTIŠLA U LEGENDU: Divac je promašio bacanja za titulu, Bodiroga izvukao produžetak, a onda je pala Argentina (VIDEO) - Volim Podgoricu

DAN KADA JE JUGOSLAVIJA POKORILA SVIJET I OTIŠLA U LEGENDU: Divac je promašio bacanja za titulu, Bodiroga izvukao produžetak, a onda je pala Argentina (VIDEO)

Muška košarkaška reprezentacija Jugoslavije osvojila je na današnji dan 2002. godine peti put, drugi put uzastopno, titulu svjetskog šampiona, pošto je u dramatičnoj finalnoj utakmici savladala nacionalni tim Argentine tek poslije produžetka – 84:77.

Ekipa Argentine, prva koja je pobijedila selekciju Sjedinjenih Država otkada za nju nastupaju NBA igrači, ušla je u meč hendikepirana jer je njen najbolji igrač Emanuele Đinobili povrijedio skočni zglob u polufinalnom meču protiv Njemačke.

Selektor “gaučosa” Ruben Manjano je u drugom poluvremenu uveo Đinobilija u igru, ali je on više šepao nego trčao i svojim prisustvom na parketu, čini se, pomogao jugoslovenskoj ekipi, jer je znatno usporio igru Argentinaca i, nezagrijan, promašio nekoliko šuteva.

Dramatični period meča počinje 150-tak sekundi prije kraja regularnog dijela kada Argentinci vode sa 74:66. Kapiten Dejan Bodiroga, kao i nebrojeno puta do sada, preuzima svu odgovornost na sebe i sa devet uzastopnih poena vraća “plave” u igru. Na šest sekundi prije kraja, kod rezultata 75:75 fauliran je Vlade Divac, ali jugoslovenski as promašuje oba bacanja. Poslednji napad “gaučosa”, Skonokini prodire ka našem košu, ulazi u reket i pada nakon kontakta sa Markom Jarićem. Argentinci traže prekršaj, koji je, iskreni da budemo, najvjerovatnije i postojao, ali je pištaljka sudije Mercedesa iz Dominikanske Republike ostala nijema.

Ušlo se u produžetak u kojem su Jugosloveni dominirali. Psihički slomljeni suparnici uspjeli su u dodatnom periodu igre da postignu samo dva poena, iako su imali nekoliko prilika da iz “otvorenih” šuteva naprave preokret.

 

 

Treba pomenuti i to da se umjesto Vladimira Radmanovića, koji je zbog ponašanja tokom poluvremena polufinala sa Novim Zelandom odstranjen iz ekipe, na pobedničkom postolju pojavio Aleksandar Smiljanić, koji je poslednji eliminisan sa spiska putnika za Mundobasket.

 

FOTO: PROFIMEDIA

Govoreći o dešavanjima iz Indijanapolisa, posebno o finalu sa Argentinom, tadašnji selektor Jugoslavije Setislav Pešić je za Kurir pričao:

“Reći ću vam, samo da vas podsjetim da je i tada, pa i danas, Argentina bila ekipa na čiji odnos prema reprezentaciji i zajedništvo su mnogi ljubomorni. Tada su odigrali jako dobro.

U momentu koji pominjete bio je tajm-aut. Svi su bili kao drogirani. Pritisak u glavama, puls i sve ostalo, u tom trenutku nikoga od nas nije činio sasvim normalnim. U sastavu smo srećom imali mnogo meč – vinera i Bodiroga je rekao: “Daj momci da stisnemo, imamo ih, još malo samo!” On je kao i mnogo puta i prije i kasnije preuzeo odgovornost i izvukli smo se!”

Pet sekundi pre kraja Divac je pri nerešenom rezultatu imao dva bacanja, ali je oba promašio. Na drugoj strani Skonokini je krenuo u prodor, utisak je da je fauliran, ali se sudije nisu oglasile.

“Šta ti je srpski mentalitet. Mi uvijek i svemu tražimo i nađemo ono, “ali”, iako u startu želimo pobjedu?! Poslije kreće: “Pobijedili smo, ali, šta da je sviran faul?” A šta je Diki pogodio bacanja? Što ne gledamo tako?”

Doček i čitava atmosfera u zemlji bila je slavljenička.

“Sve što se taj i tih dana dešavalo u Srbiji i Crnoj Gori, produžilo mi je karijeru, nekoliko godina. Iskrena emocija, sreća, kod ljudi koje sam sretao, doprineli su da se osećam sasvim ispunjeno i motivisano da nastavim dalje, iako sam još u maju potpisao za Barselonu.”

Kurir

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com