PODGORICA: Počinje sedmi međunarodni festival lutkartsva - Volim Podgoricu

PODGORICA: Počinje sedmi međunarodni festival lutkartsva

 

Sedmi međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2018, koji će se održavati u periodu od 12. do 16. septembra u KIC-u „Budo Tomović”, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, zvanično će otvoriti vrata čarobnog svijeta lutaka u srijedu, 12. septembra, u 20 sati. Festival će otvoriti mr Nela Savković-Vukčević, sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada, nakon čega će u Velikoj sali KIC-a biti izvedena predstava „Prodavnica igračaka”, Gradskog pozorišta Podgorica.

Na konferenciji za medije, koja je danas (utorak) održana u multimedijalnoj Sali KIC-a “Budo Tomović”, govorili su mr Ljiljana Burzan-Nikolić, Osnivačica i direktorica komunikacija Festivala, Tara Nenadović, predsjednica dječijeg žirija, Davor Dragojević, Osnivač i direktor Festivala, mr Nela Savković-Vukčević, Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

Na konferenciji je bilo riječi o programu, nagradama i podršci ovogodišnjeg Festivala.

Tokom ovogodišnjeg Festivala mališani će uživati u predstavama koje će izvesti glumačke trupe iz šest zemalja. Pored crnogorske glumačke trupe, Festival će ugostiti ansamble iz Ukrajine, Makedonije, Turske, Poljske i Srbije.

Drugog dana Festivala, u četvrtak, 13. septembra, na programu je predstava „Priče o piletu zvanom Rjaba“, Pozorišta glumca i lutke Ternopolj, Ukrajina. Predstava je namijenjena djeci starijoj od pet godina, a biće izvedena u Velikoj sali KIC-a u dva termina, od 18 i od 20 sati.

Trećeg dana Festivala, u petak, 14. septembra, makedonski Teatar za djecu i mlade iz Skoplja igraće predstavu „Tobi” u Velikoj sali KIC-a, u terminima od 18 i od 20 sati. Ova predstava je namijenjena djeci starijoj od četiri godine.

Četvrtog dana Festivala, u subotu, 15. septembra, biće odigrane dvije predstave u kojima mogu uživati mališani svih uzrasta. U sali DODEST, u terminima od 11 i od 19 sati, Kuća lutaka Leteća ruka iz Ljuljeburgasa, Turska izvešće predstavu „Kamen”, dok će u Velikoj sali KIC-a, u terminima od 12 i od 20 sati, Teatar lutke i glumca iz Valbžiha, Poljska, odigrati predstavu „Porodična zabava“.

Posljednjeg, petog dana Festivala, u nedjelju, 16. septembra, na programu je predstava „Par cipela”, Dečjeg pozorišta iz Subotice, Srbija. Ova predstava je namijenjena mališanima starijim od četiri godine, a biće odigrana u Velikoj sali KIC-a, u terminima od 12 i od 18 sati.

Festival je i ove godine takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati stručni žiri kojeg čine uvaženi kulturni i pozorišni djelatnici. Predsjednik žirija je Goran Bulajić, reditelj i dramaturg, Crna Gora, a članovi su: Dikla Katz, osnivač i glumica u Teatru Ključ iz Tel Aviva, Izrael, i Aleksandar Alek Rodić, direktor Malog pozorišta „Duško Radović”, Srbija.

Nagradu za najbolju predstavu dodijeliće i Dječiji žiri koji je sastavljen od podgoričkih osnovaca, većinom članova školice glume koju vodi Davor Dragojević. U ovogodišnjem dječijem žiriju su Tara Nenadović – predsjednica i članovi: Nikša Janjušević, Pavle Bogićević, Vasilisa Jovović, Anika Janjušević, Staša Matović, Marija Škerović, Strahinja Jovović, Marko Pešić, Jovan Backović, Dunja Ćupić, Luka Killian i Lara Dlabač.

Festival dodjeljuje slijedeće nagrade za predstave u zvaničnoj selekciji: Grand Prix za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolju dramaturgiju ,,Dragan Radulović”, nagradu za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, nagradu za najbolju scenografiju, nagradu za najbolju originalnu muziku, tri ravnopravne glumačke nagrade i nagradu dječijeg žirija za najbolju predstavu.

Svečano zatvaranje Festivala biće održano u nedjelju, od 20 sati, kada će žiri proglasiti najbolje i dodijeliti im nagrade, a nakon toga će nastupiti specijalni gosti Festivala, učenici Osnovne škole „Maksim Gorki“ koji će izvesti svoju predstavu „Kapetan Džon Piplfolks“.

Osim u Podgorici, dvije festivalske trupe će gostovati u Herceg Novom i u Mojkovcu. Trupa iz Srbije će u četvrtak, 13. septembra svoju predstavu izvesti u hercegnovskoj Dvorani Park, u terminu od 19 sati dok će poljska trupa u petak, 14. septembra, od 11 sati i 30 minuta, nastupiti u mojkovačkom Centru za kulturu Nenad Rakočević.

Kao i svake godine, ulaz na sve predstave je SLOBODAN, a publika će ulaznice (koje garantuju mjesto) moći da podigne sat vremena prije početka predstave, na biletarnici KIC-a „Budo Tomović”. Ne postoji mogućnost rezervacije.

Detaljan program Sedmog međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica – Crna Gora 2018 može se preuzeti na zvaničnom sajtu www.lutkarstvo.me kao i na FB stranici Međunarodni festival lutkarstva, Podgorica-Crna Gora (www.facebook.com/lutkarstvo) i Instagram profilu @lutkarstvo.me.

Festival su podržali: Sekretarijat za kulturu glavnog grada/Glavni grad Podgorica, Podgoričko kulturno ljeto, KIC Budo Tomović, Ministarstvo kulture Crne Gore, Fondacija Petrović Njegoš, Agencija za elektronske medije, Dječji savez, Turski kulturni centar Yunus Emre, Ambasada Izraela, Ministarstvo kulture Poljske, Elektroprivreda Crne Gore, Hipotekarna banka, Universal banka, Kompanija Čelebić, Delta City, Crnogorski elektroprenosni sistem, Centar za ekotoksikološka ispitivanja i brojni mediji, štamparije i pojedinci.

Na veliko zadovoljstvo osnivača, prvi put od osnivanja Festivala njegov ovogodišnji vizuelni identitet je zasnovan na radu jedne umjetnice. Naime, sva vizuelna rješenja promotivne kampanje oslanjaju se na rad istaknute akademske slikarke Nine Vukčević koji je inspirisan Festivalom.

 

,,U okviru tradicionalne manifestacije Podgoričko kulturno ljeto tradicionalno podržavamo Festival lutkarstva, cijeneći njegov doprinos ukupnoj kulturi i razvoju dječije estetike. Već sad moramo brinuti o njegovanim posjetiocima, o njegovanoj publici koja će ubuduće sama stvarati još mnogo veće događaje i manifestacije. Uvijek sa posebnim zadovoljstvom naglasim rad i zasluge Osnivača ovog Festivala jer znam koliko je potrebno entuzijazma i ljubavi, prije svega, da bi se jedna ovakva manifestacija realiozovala. Zato je i Glavni grad sa zadovoljstvom dao podršku, u skladu sa svojim mogućnostima, i njima i svima koji pokažu ovakvu posvećenost i predanost u doprinosu ukupnoj kulturi”, kazala je Nela Savković-Vukčević, Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada:

Jako smo radosni i znamo da se Festivalu već raduju naša djeca i naši roditelji. Obzirom na to da je jako velika potražnja za kartama, i svake godine sve veće interesovanje za Festival, vodili smo računa da ove godine imamo veliki broj predstava u Velikoj sali KIC-a tako da će samo jedna predstava biti odigrana u sali DODEST, a sve ostale u Velikoj sali. Vjerujem da će ovo obradovati sve zainteresovane. U čast nagrađenih, posljednjeg dana Festivala, nakon svečane dodjele nagrada, biće odigrana predstava „Kapetan Džon Piplfoks“ koju će izvesti djeca iz Osnovne škole „Maksim Gorki“ i to je prilika da mi, kao organizatori Festivala ukažemo čast i povjerenje ovoj školi, njihovoj nastavnici Lidiji Banović koja je uložila veliki rad i trud da sa djecom, u ovkiru vanškolskih aktivnosti, napravi poučnu predstavu. Ovo je način da im kažemo „bravo“ i da poručimo svima koji sa djecom rade na pravi način da su dobrodošli na naš Festival.“, saopštila je Ljiljana Burzan-Nikolić, Osnivačica i direktorica komunikacija Festivala.

„Dječiji žiri će se potruditi da objektivno ocjenjuje predstave i važno je istaći da oni članovi žirija koji ne budu odgledali svaku predstavu neće moći da učestvuju u glasanju. Ono što je najvažnije je da dođete i uživate u čarobnom svijetu lutkarstva“,  izjavila je Tara Nenadović, predsjednica dječijeg žirija:

„Mnogo smo rada i truda uložili da bismo spremili ovaj Festival. Žiri neće imati lak zadatak i mogu da kažem da smo mi domaćini sada već jednog ozbiljnog Festivala i da nam je veoma stalo da ljudi koji dođu u Crnu Goru, u Podgoricu budu lijepo dočekani, jer tako i dolikuje nama Crnogorcima. Stalno nam je da ponesu lijepe priče o Podgorici, o Crnoj Gori i o našem Festivalu jer zapravo su oni naši najbolji ambasadori kada je u pitanju svijet lutkarstva. Jako nam je važno i da naša djeca čuju neke druge jezike, da vide neku drugu kulturu, a samim tim će znati da čuvaju i vole svoj jezik i svoju kulturu i to je jedan od ciljeva ovog Festivala“, poručio je Davor Dragojević, Osnivač i direktor Festivala:

 Brošuru festivala možete preuzeti OVDJE

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com