Home / NOVOSTI / Kultura / PODGORICA: Počeo 7. Međunarodni festival lutkarstva

PODGORICA: Počeo 7. Međunarodni festival lutkarstva

 

Sedmi međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2018, koji će se održavati u periodu od 12. do 16. septembra u KIC-u „Budo Tomović”, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, zvanično je otvoren u srijedu veče. Festival je otvorila mr Nela Savković-Vukčević, sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada, poručivši prisutnima: „Uz lutku lakše učimo, savladavamo izazove i postajemo bolji. Lutka može čuda i zato je ovaj svijet sa lutkom veći, a mi svemoćni”.

Program su vodili talentovani mališani Lara Velimirović i Ivan Đakonović koji su drugarima poručili: „Sljedećih pet dana grad je naš!“ U nadi da će Podgorica uskoro dobiti lutkarsko pozorište, pročitali su prošlogodišnje pismo gradonačelniku koje je napisala djevojčica Bojana Šolaja, a nakon čitanja poručili: „Nadamo se da ga nećemo čitati i nekom slijedećem gradonačelniku“.
Nakon svečanog otvaranja publika je uživala u predstavi Gradskog pozorišta Podgorica „Prodavnica igračaka“.

Danas je na festivalskom programu predstava „Priče o piletu zvanom Rjaba“, Pozorišta glumca i lutke Ternopolj, Ukrajina. Predstava je namijenjena djeci starijoj od pet godina, a biće izvedena u Velikoj sali KIC-a u dva termina, od 18 i od 20 sati.


Sjutra, u petak, 14. septembra, makedonski Teatar za djecu i mlade iz Skoplja igraće predstavu „Tobi” u Velikoj sali KIC-a, u terminima od 18 i od 20 sati. Ova predstava je namijenjena djeci starijoj od četiri godine.

Četvrtog dana Festivala, u subotu, 15. septembra, biće odigrane dvije predstave u kojima mogu uživati mališani svih uzrasta. U sali DODEST, u terminima od 11 i od 19 sati, Kuća lutaka Leteća ruka iz Ljuljeburgasa, Turska izvešće predstavu „Kamen”, dok će u Velikoj sali KIC-a, u terminima od 12 i od 20 sati, Teatar lutke i glumca iz Valbžiha, Poljska, odigrati predstavu „Porodična zabava“.

Posljednjeg, petog dana Festivala, u nedjelju, 16. septembra, na programu je predstava „Par cipela”, Dečjeg pozorišta iz Subotice, Srbija. Ova predstava je namijenjena mališanima starijim od četiri godine, a biće odigrana u Velikoj sali KIC-a, u terminima od 12 i od 18 sati.

Festival je i ove godine takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati stručni žiri kojeg čine uvaženi kulturni i pozorišni djelatnici. Predsjednik žirija je Goran Bulajić, reditelj i dramaturg, Crna Gora, a članovi su: Dikla Katz, osnivač i glumica u Teatru Ključ iz Tel Aviva, Izrael, i Aleksandar Alek Rodić, direktor Malog pozorišta „Duško Radović”, Srbija.

Nagradu za najbolju predstavu dodijeliće i Dječiji žiri koji je sastavljen od podgoričkih osnovaca, većinom članova školice glume koju vodi Davor Dragojević. U ovogodišnjem dječijem žiriju su Tara Nenadović – predsjednica i članovi: Nikša Janjušević, Pavle Bogićević, Vasilisa Jovović, Anika Janjušević, Staša Matović, Marija Škerović, Strahinja Jovović, Marko Pešić, Jovan Backović, Dunja Ćupić, Luka Killian i Lara Dlabač.

Festival dodjeljuje slijedeće nagrade za predstave u zvaničnoj selekciji: Grand Prix za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolju dramaturgiju ,,Dragan Radulović”, nagradu za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, nagradu za najbolju scenografiju, nagradu za najbolju originalnu muziku, tri ravnopravne glumačke nagrade i nagradu dječijeg žirija za najbolju predstavu.

Svečano zatvaranje Festivala biće održano u nedjelju, od 20 sati, kada će žiri proglasiti najbolje i dodijeliti im nagrade, a nakon toga će nastupiti specijalni gosti Festivala, učenici Osnovne škole „Maksim Gorki“ koji će izvesti svoju predstavu „Kapetan Džon Piplfolks“.

Osim u Podgorici, dvije festivalske trupe će gostovati u Herceg Novom i u Mojkovcu. Trupa iz Srbije će u četvrtak, 13. septembra svoju predstavu izvesti u hercegnovskoj Dvorani Park, u terminu od 19 sati dok će poljska trupa u petak, 14. septembra, od 11 sati i 30 minuta, nastupiti u mojkovačkom Centru za kulturu Nenad Rakočević.

Kao i svake godine, ulaz na sve predstave je SLOBODAN, a publika će ulaznice (koje garantuju mjesto) moći da podigne sat vremena prije početka predstave, na biletarnici KIC-a „Budo Tomović”. Ne postoji mogućnost rezervacije.


Detaljan program Sedmog međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica – Crna Gora 2018 može se preuzeti na zvaničnom sajtu www.lutkarstvo.me kao i na FB stranici Međunarodni festival lutkarstva, Podgorica-Crna Gora (www.facebook.com/lutkarstvo) i Instagram profilu @lutkarstvo.me.

Festival su podržali: Sekretarijat za kulturu glavnog grada/Glavni grad Podgorica, Podgoričko kulturno ljeto, KIC Budo Tomović, Ministarstvo kulture Crne Gore, Fondacija Petrović Njegoš, Agencija za elektronske medije, Dječji savez, Turski kulturni centar Yunus Emre, Ambasada Izraela, Ministarstvo kulture Poljske, Elektroprivreda Crne Gore, Hipotekarna banka, Universal banka, Kompanija Čelebić, Delta City, Crnogorski elektroprenosni sistem, Centar za ekotoksikološka ispitivanja i brojni mediji, štamparije i pojedinci.

Na veliko zadovoljstvo osnivača, prvi put od osnivanja Festivala njegov ovogodišnji vizuelni identitet je zasnovan na radu jedne umjetnice. Naime, sva vizuelna rješenja promotivne kampanje oslanjaju se na rad istaknute akademske slikarke Nine Vukčević koji je inspirisan Festivalom.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *