TRAGIČNA SUDBINA STEFANA (26) KOJI JE POGINUO NA GRADILIŠTU : Mladi inženjer prije mjesec dana postao otac! - Volim Podgoricu

TRAGIČNA SUDBINA STEFANA (26) KOJI JE POGINUO NA GRADILIŠTU : Mladi inženjer prije mjesec dana postao otac!

Geometar Aca Šimunov (41) i jedan od poslovođa na gradilištu Stefan Dabetić (26) poginuli su juče oko 9.30 sati kada su pali sa 17. sprata kule B koja se gradi u okviru projekta “Beograd na vodi” u Savskom amfiteatru, u centru prestonice.

 

FOTO: VLADIMIR ŠPORČIĆ

Šimunov i Dabetić pali su sa visine od oko 60 metara, a Hitna pomoć je po dolasku mogla samo da konstatuje smrt. Uzroci tragedije i dalje nisu zvanično saopšteni, a kako nezvanično saznajemo, njih dvojica su bila na jednom delu oplate koji se obrušio iz zasad neutvrđenih razloga.

Jeziva sudbina

Postao otac mesec dana pre smrti

Da tragedija bude još veća, kako smo nezvanično saznali, nastradali Dabetić je pre oko mesec dana postao otac.
– Stefan je bio divan mladić, dobar čovek i kolega. Pre oko mesec dana postao je otac. I sad umesto da se raduje tom svečanom činu i da uživa u odgajanju deteta, njega više nema. Ovo je velika tragedija pre svega za njegovu porodicu. Ne znam kako će oni to podneti – rekao je jedan od kolega i dodao da je Dabetić sa svojom porodicom živeo u Beogradu. Prema njegovim rečima, Dabetić je bio građevinski inženjer i radio je za firmu “Kopra”.

Na mesto nesreće izašle su brojne policijske ekipe sa forenzičarima, ali i inspektori za rad.

Dvojica stradalih radnika bila su zaposlena u kooperantskoj firmi koja radi za “Štrabag”, glavnog izvođača radova u Beogradu na vodi. Prema navodima nadležnih, obojica su prošla kompletnu obuku, imali su punu opremu i bili uredno prijavljeni.

– Još uvek se ispituju uzroci nesreće. Nepoznato je kako je došlo do toga da oplata popusti i da se obruši. Ispituje se da li su radnici pre pada bili obezbeđeni, odnosno vezani. Po okončanju istrage znaće se šta se tačno dogodilo – rekao je izvor Kurira blizak istrazi.

“Beograd na vodi”

Na našim gradilištima
najviši standardi bezbednosti

Kompanija “Beograd na vodi” (Belgrade Waterfront) saopštila je da se na svim njihovim gradilištima primenjuju najviši standardi bezbednosti i zaštite na radu i da će pružiti pomoć u istrazi svih okolnosti nesreće koja se dogodila na njihovom gradilištu u kojoj su poginula dva radnika. Kompanija je izrazila žaljenje zbog tragičnog događaja.Reporteri Kurira posetili su najveće gradilište u prestonici, čiji su radnici zanemeli od šoka zbog pogibije dvojice kolega.

– Ne znam šta se tačno dogodilo, radio sam u trenutku kada su oni pali u drugoj kuli. Čule su se galama i sirene Hitne pomoći. Kada sam pogledao kroz prozor, imao sam šta i da vidim. Tela su bila dole, nepomična. Kasnije sam čuo da su pali sa oplate sa 17 sprata. Ni sam ne znam kako je to moglo da se dogodi – kazao je Kuriru jedan od radnika na gradilištu.

Tokom uviđaja na gradilište je oko 12.30 ponovo došla ekipa Hitne pomoći jer je, kako smo nezvanično saznali, jednom od radnika koji je bio očevidac pozlilo.

“Štrabag”
Nesrećan slučaj

Kompanija “Štrabag” izrazila je juče žaljenje zbog gubitka života dva radnika, napominjući da su oni u potpunosti bili obučeni i uredno prijavljeni. Okolnosti ukazuju na to da je u pitanju nesrećan slučaj, iako su primenjene sve propisane mere zaštite na svim pozicijama gradilišta. Nažalost, i pored toga, došlo je do gubitka života, koji se nije mogao predvideti niti sprečiti merama zaštite, navode u kompaniji, navedeno je u saopštenju.

Hronologija:

29. avgust – Nebojša Turović (56) iz Kraljeva, 29. avgusta poginuo na gradilištu u Sarajevskoj ulici u Beogradu, na mestu nekadašnje američke ambasade. Na nesrećnog čoveka je tada, naočigled njegovog brata Slaviše, u toku izvođenja radova pao potporni zid. Turović je golim rukama pokušao da zadrži ogromnu betonsku ploču, ali bezuspešno.

8. septembar – Tomislav Stojiljković (42) poginuo je pri padu sa visine tokom radova na unutrašnjem malterisanju zgrade na Bulevaru Milutina Milankovića na Novom Beogradu. On je nakon stravičnog pada hitno prevezen u bolnicu, gde je, nažalost, preminuo.

13. septembar – Blagoje M. (65) preminuo je u bolnici u Čačku nakon što je na njega i njegovog kolegu Milisava R. (61) u selu Diljin kod Lučana pala betonska ploča. Ubrzo nakon nezgode Hitna pomoć je obojicu prevezla u bolnicu na lečenje, gde je Blagoje preminuo. Milisav je prošao sa teškim povredama.

Kurir

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com