Home / NOVOSTI / Otkrivena pivara stara 13.000 godina: Ovo je najraniji dokaz o proizvodnji alkohola za koji čovječanstvo zna
Foto: Profimedia/Corbis

Otkrivena pivara stara 13.000 godina: Ovo je najraniji dokaz o proizvodnji alkohola za koji čovječanstvo zna

Arheolozi su u pećini u blizini grada Haife otkrili lokalitet za koji se smatra da je najstarije mjesto za proizvodnju alkohola, od prije 13 hiljada godina.

– Ovo je najraniji dokaz o proizvodnji alkohola za koji znamo – rekao je Dani Nadel, jedan od arheologa sa univerziteta u Haifi.

Ilustracija Foto: Tanjug, Tanja Valić, Viminacijum

Nejasno je koja se tačno vrsta alkohola proizvodila tamo, kazao je Nadel, uz šalu da “nisu pronašli baš flaše piva”. Arheolozi vjeruju da bi mogla biti riječ o nekoj vrsti fermentisane kaše.

– Kuvali su nešto što je sadržalo poštenu količinu alkohola – rekao je Nadel, objašnjavajući kako se priprema oslanjala na fermentisanje žitarica, što je i danas ključan proces u proizvodnji piva.

U pećini Rakefet, gde su arheolozi pronašli tragove zamrznutih žitarica u rupama na tlu, proizvodile su se tek manje količine alkohola.

Pećina je takođe korišćena za sahranjivanje mrtvih za vrijeme natufijske kulture, što su Nadel i drugi istraživači utvrdili tokom prethodnih iskopavanja.

Natufijska kultura je počela prije oko 15 hiljada godina na prostoru istočno-mediteranske regije. Izraelski istraživači vjeruju da se alkohol možda proizvodio kao dio ceremonije Natufijanaca.

Telegraf

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com