Počelo suđenje Naseru Oriću - Volim Podgoricu

Počelo suđenje Naseru Oriću

Obnovljeno suđenje bivšem komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine počinjene u Bratuncu i Srebrenici počelo je čitanjem optužnice, iznošenjem uvodnih riječi te saslušanjem svjedoka Radivoja Ostojića, koji je kazao da je ranjen tokom napada na selo Zalazje 1992. godine.

Tužilac Miroslov Janjić pročitao je optužnicu koja Orića i Muhića tereti da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti. Janjić je rekao da će tokom obnovljenog postupka “dokazati vjerodostojnost iskaza svjedoka Optužbe”, a posebno zaštićenog svjedoka O-1.

Osvrćući se na uvodno izlaganje Janjića, Orićeva advokatica Lejla Čović je istakla da je O-1 “apsolutno nekredibilan svjedok”.

“Njegov iskaz je suprotan prethodnim njegovim iskazima i svim ostalim koji su do sada izneseni u sudskom postupku”, kazala je Čović.

Obnovljeni postupak je počeo nakon što je Apelaciono vijeće u junu ove godine ukinulo oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću za zločine počinjene u okolini Srebrenice.

U oktobru prošle godine Sud BiH je Orića, bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Srebrenici, i Muhića, pripadnika ovih snaga, oslobodio optužbi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Poslije uvodnih izlaganja saslušan je bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Radivoje Ostojić, koji se prisjetio da je 12. jula 1992. tokom napada ABiH ranjen dva puta u selu Zalazje.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. septembar, kada će Tužilaštvo ispitati zaštićenog svjedoka O-1.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com