PODGORICA: Završen Sedmi međunarodni festival lutkarstva (FOTO) - Volim Podgoricu

PODGORICA: Završen Sedmi međunarodni festival lutkarstva (FOTO)

 

Sedmi međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2018, koji se održavao od 12. do 16. septembra u KIC-u „Budo Tomović”, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, svečano je zatvoren u nedjelju veče proglašenjem nagrada Festivala i nastupom specijalnih gostiju, učenika Osnovne škole „Maksim Gorki“ koji su izveli predstavu „Kapetan Džon Piplfolks“.

Grand prix za najbolju predstavu u cjelini dodijeljen je predstavi „Tobi”, u izvođenju Teatra za djecu i mlade Skoplje, Makedonija.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Dragoslavu Todoroviću za režiju predstave „Tobi”, u izvođenju Teatra za djecu i mlade Skoplje, Makedonija.

Nagrada za najbolju dramaturgiju Dragan Radulović” dodijeljena je Todoru Valovu za tekst predstave „Par cipela”, Dečijeg pozorišta Subotica.

Nagrada za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka dodijeljena je Irini Somborac za lutke u u predstavi „Tobi”, Teatra za djecu i mlade Skoplje, Makedonija.

Nagrada za najbolju scenografiju dodijeljena je Evi Farkašovoj za scenografiju u predstavi „Prodavnica igračaka”, Gradskog pozorišta Podgorica.

Nagrada za najbolju originalnu muziku dodijeljena je Konradu Roginskom i YanTi za muziku u predstavi „Porodična zabava”, Pozorišta lutke i glumca, Valbržih, Poljska.

Tri ravnopravne nagrade za glumačko majstorstvo dodijeljene su: Pavlu Iliću za ulogu u predstavi „Prodavnica igračaka”, Gradskog pozorišta Podgorica, Gregušu Zalanu za ulogu u predstavi „Par cipela”, Dečijeg pozorišta Subotica i Mariji Gjorgijovskoj za ulogu u predstavi „Tobi”, Teatra za djecu i mlade Skoplje, Makedonija.

O nagradama Festivala odlučivao je međunarodni stručni žiri kojeg su činili uvaženi uvaženi kulturni i pozorišni djelatnici. Predsjednik žirija bio je Goran Bulajić, reditelj i dramaturg, Crna Gora, a članovi su bili: Dikla Katz, osnivač i glumica u Teatru Ključ iz Tel Aviva, Izrael, i Aleksandar Alek Rodić, direktor Malog pozorišta „Duško Radović”, Srbija.

 

Predsjednik žirija, reditelj i dramaturg Goran Bulajić pohvalio je organizaciju ovogodišnjeg izdanja Festivala: „Podržavamo plemenitu misiju razvoja lutkarstva u Crnoj Gori i zahvaljujemo na dobroj organizaciji festivala“.

Dječiji žiri je za najbolju predstavu proglasio predstavu „Tobi”, Teatra za djecu i mlade Skoplje, Makedonija.

Članovi dječijeg žirija bili su podgorički osnovci, većinom članovi školice glume koju void Davor Dragojević: Tara Nenadović – predsjednica i članovi: Nikša Janjušević, Pavle Bogićević, Vasilisa Jovović, Anika Janjušević, Staša Matović, Marija Škerović, Strahinja Jovović, Marko Pešić, Jovan Backović, Dunja Ćupić, Luka Killian i Lara Dlabač.

Osim u Podgorici, dvije festivalske trupe su gostovale u Herceg Novom i u Mojkovcu. Trupa iz Srbije je svoju predstavu izvela u hercegnovskoj Dvorani Park dok je poljska trupa gostovala u mojkovačkom Centru za kulturu Nenad Rakočević.

Kao i svake godine, ulaz na sve predstave bio je SLOBODAN.

Festival su podržali: Sekretarijat za kulturu glavnog grada/Glavni grad Podgorica, Podgoričko kulturno ljeto, KIC Budo Tomović, Ministarstvo kulture Crne Gore, Fondacija Petrović Njegoš, Agencija za elektronske medije, Dječji savez, Turski kulturni centar Yunus Emre, Ambasada Izraela, Ministarstvo kulture Poljske, Elektroprivreda Crne Gore, Hipotekarna banka, Universal banka, Kompanija Čelebić, Delta City, Crnogorski elektroprenosni sistem, Centar za ekotoksikološka ispitivanja i brojni mediji, štamparije i pojedinci.

Na veliko zadovoljstvo osnivača, prvi put od osnivanja Festivala njegov ovogodišnji vizuelni identitet je zasnovan na radu jedne umjetnice. Naime, sva vizuelna rješenja promotivne kampanje oslanjaju se na rad istaknute akademske slikarke Nine Vukčević koji je inspirisan Festivalom.

1 komentar

  1. tired from the day I had…..Abbi’s team won their tournament game so we finished UNDEFEATED!!! But it was a rough game and I had to get a little redneck, but we won. Then dress shopping with the girls! Ashley looked beautiful and got a great dress! n.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com