Crnogorski standard među najnižima u Evropi - Volim Podgoricu

Crnogorski standard među najnižima u Evropi

Ukoliko bi Crna Gora u ovom trenutku postala dio Evropske unije, bila bi najsiromašnija država u tom savezu, pokazuju podaci Evropskog statističkog zavoda Eurostata. Tabela koju je ta organizacija objavila pokazuje da kupovna moć građana Crne Gore nije ni pola EU prosjeka.
Prema statistici, građani Crne Gore mogu da kupe tek 46 odsto od onoga što sebi mogu da priušte građani u EU.

Loša situacija je i u regionu, a bolja situacija donekle je samo u Hrvatskoj, koja je druga po siromaštu među državama članicama EU.
Hrvatska je u 2017. godini bila na 65 odsto kupovne moći Evropske unije, a od drugih članica iza nje se našla samo Bugarska. Srbija i Makedonija su među tri najsiromašnije zemalje Evrope, a kupovna moć njenih stanovnika iznosi 37 odsto evropskog prosjeka u 2017. godini.

Najveći broj građana Bosne i Hercegovine teško obezbjeđuje golu egzistenciju. Kupovna moć stanovništva BiH iznosi 32 odsto evropskog prosjeka i nalaze se na pretposlednjem mjestu najsiromašnijih zemalja Evrope.
Na samom dnu su, prema ovim podacima, stanovnici Albanije, čija je kupovna moć 29 odsto evropskog prosjeka. Najbogatijom zemljom bivše Jugoslavije može se pohvaliti Slovenija čiji stanovnici imaju kupovnu moć 85 odsto evropskog prosjeka.
Ubjedljivo najbogatiji su stanovnici Luksemburga, čija kupovna moć iznosi 253 odsto evropskog prosjeka. Ispod njih su Irci sa 184 odsto, zatim slijede Švajcarci sa 158 odsto, Norvežani sa 150 odsto.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com